Povestea literei L

Povestea literei L

Povestea literei L

A fost odată, într-un loc luminos cu licurici lucioși, la marginea unui lac lacunar, o căsuță lăturalnică și deloc luxoasă, cu lacăte luate din Lituania, podele laminate, lămpi lustruite și lalele care se legănau printre legumele plantate. În locașul de lângă lac locuia Letiția, o fetiță liniștită. Se spunea că avea puteri magice, că orice atinge capătă energie. Părinții ei lucrau pământul, așa că fetița era mai tot timpul singură. Într-una din zile, apăru la ușa ei un bobocel nevinovat cu o lăbuță lezată, lihnit și lefter, care abia scăpase din ghearele unui linx lacom care lătra ca un lup. Letiția deschise ușa și îl luă pe bobocel în palmele ei. Îl mângâie, îl spălă și după câteva zile a văzut că bobocelul s-a făcut bine și creștea văzând cu ochii. Se obișnuise cu noul culcuș, cel de sub patul fetiței. Era însă o problemă, bobocelul crescuse și nu mai putea fi ascuns de privirile părinților.

Așa că Letiția se hotărî să-l ducă la un lac limpede din apropierea locașului. La miezul nopții, când toata lumea dormea, iar luna strălucitoare se oglindea în toată spelndoarea ei, în lacul limpede plin de leuștean, Letiția aduse pasărea și îi dădu drumul pe lac. Mama o văzu că pleacă din curte și a urmărit-o. Și cum lumina lunii lumina tot locul, se văzu pe lac silueta unuei păsări albe cu gâtul lung. Mama Letiției abia se stăpâni să nu strige „Lebădaa!”. Pasărea plutea liberă, iar Letiția era fericită. Într-un târziu, se hotarî să se întoarcă acasă. Mama o aștepta acolo. Lebăda era așa de frumoasă încât privind-o, mama a spus tuturor că de câte ori vor dori să scrie cuvântul Letiția să folosească semnul grațios al lebedei care plutea pe lacul luminat de lună.

 

Așa s-a născut litera L.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera L:

① Lulu lucrează la lăptăria lui Luică.

② Lupa lucea în razele soarelui și strălucea la lumina lunii.

③ Leul lăudat lipește abțibilduri lucioase.

④ Lălăielile lelei Lila, laolaltă cu cele ale lelei liliacului liliachiu, lălăiau lent.

⑤ Luni, la lumina lumânării luminată de lună prin luminator, i-a luminat o luminiță în lumina ochilor.

 

CITEȘTE ȘI:

↘Povestea literei A

↘Povestea literei B

↘Povestea literei C

↘Povestea literei D

↘Povestea literei E

↘Povestea literei F

↘Povestea literei G

↘Povestea literei H

↘Povestea literei I

↘Povestea literei Î

↘Povestea literei J

Povestea literei K

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *