Povestea literei Î

Povestea literei Î

Povestea literei Î

Într-o îndepărtată împărăție, întinsă pe întregi împrejurimi înalte, trăiau un împărat neînduplecat și o împărăteasă încălțată și îmbrăcată în mărgele înșirate în jurul încheieturilor.

Încotro te uitai, încolo și încoace, întrezăreai o specie de șerpișori înfiorători și îndrăzneți mâncători de litere. Ei se încrucișau de colo colo și unde găseau litera „i” o înfulecau pe nerăsufltate înainte ca îndoielile împăratului să apară. Împărăteasa îndeletnicită cu înșfăcarea șerpilor s-a gândit să le încurce puțin planurile șerpișorilor îngâmfați. Zis și făcut. Uite așa a început ea să construiască deasupra literei „i” un acoperiș încins din ciment.

Pitită după copacii înalți și înrădăcinați, aștepta îngândurată să vadă ce se întâmplă cu șerpișorii care vor fi înșelați când vor îngurgita litera „î”. Și nu a fost nevoie să aștepte prea mult. Târâtoarele au înghițit litera cu tot cu căciuliță și apoi nu mai nimereau să o scoată. Șerpișorii îngăimau încontinuu „Îîîh! Ne-a otrăvit însăși împărăteasa neîndurătoare!”. Împăratul și împărăteasa se țineau cu mâna pe burtă de atâta râs, apoi au vorbit într-un tarziu:

– Așa vă trebuie! Voi, șerpișori înnodați care nu știți să înotați, chiar voiați să nu mai scrie nimeni cu litera „i”? De azi înainte nu va mai fi așa. Când vă vom simți pe aproape vom înălța deasupra literei un acoperiș din ciment. Parcă vă și aud, chiar înainte de a le înghiți, cum veți spune „Îîîh, nu le mai mâncăm, Împărăția Voastră!”

De atunci, șerpișorii mâncători de litere nu s-au înmiit, ci s-au mai rărit. Iar oamenii, când doresc să scrie sunetul „î”, folosesc acoperișul de ciment pentru a nu fi înghițit de pofticioși.

Așa s-a născut litera Î.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera Î:

① Împăratul și împărăteasa împărăteau împreună îndatoririle înrădăcinaților încâlciți.

② Împrejurul împrejurimilor împrejmuia înalta împărăție.

③ Țânțarii înțepeniți înțepau înotătorii îmbrăcați.

④ Încolo și încoace se îmbibau iguanele în ianuarie.

⑤ Mireasma înmiresmată îndulcea întâmplările tâmplarilor.

 

CITEȘTE ȘI:

↘Povestea literei A

↘Povestea literei B

↘Povestea literei C

↘Povestea literei D

↘Povestea literei E

↘Povestea literei F

↘Povestea literei G

↘Povestea literei H

Povestea literei I


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *