Povestea literei J

Povestea literei J

Povestea literei J

Trăia odată, într-un sat de pe Jupiter, o familie de oameni săraci. Singurul lor copil, o fetiță micuță pe nume Julieta, trebuia să muncească din răsputeri pentru a o ajuta pe mama sa, Jana, la treburi. Aceasta jumulea jderii jamaicani care jefuiau fabricile de jeleu, jongla cu jaguari jalnici și jura că jnepenii din Jiu jigneau jerbele din Japonia. Deși nu putea vorbi, fiiind mută din naștere, a ajuns să aiba grijă de grădina unei jupânese joviale cu jabou și a unui jupân jongler cu joben. Pentru vrednicia și bunătatea ei, fata jupânului, Jacqueline, a îndrăgit-o mult pe Julieta și nu dorea să se joace jocuri decât cu ea. Chiar și jucăriile jucăușe le împărțea cu fetița cea săracă care se uita cu jind, mai ales că părinții Julietei nu aveau niciun ban pentru a-i cumpăra vreo jucărie.

Într-o joi, Jacqueline a încercat să înalțe un zmeu. Tot alergând ea așa, nu a observat că se apropie de malul lacului cu jar. Alerga, alerga și deoadată a căzut în lac. A început să strige după ajutor. A fost auzită doar de Julieta care, biata de ea, neputând anunța pe nimeni, a fugit pe jos spre lac. A intrat în apă și a început să înoate spre Jacqueline care luase deja câteva guri de apă. A prins-o de jachetă și a început să o tragă spre mal. Mai mult moartă decât vie, Jacqueline a leșinat. Abia atunci Julieta a fugit după ajutoare. Jandarmii justiției și jurnaliștii care practicau judo și jiu-jitsu au ajuns la fața locului și au ajutat fata. La aflarea acestei vești, jupânița a jelit apoi s-a bucurat și a jurat că-i va îndeplini Julietei orice dorință. Întrebată ce dorește, Julieta a făcut un semn ciudat pe pământ, care semăna cu un cârlig. Singura care și-a dat seama ce reprezintă a fost Jacqueline, știind că prietena sa dorea o jucărie numai a ei. De atunci, când cineva dorea o jucărie, folosea semnul Julietei.
Așa s-a născut litera J.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera J:

① Japoneza Juja jubila cu jind în Jimbolia.
② Joi, jderul jupuit și jaguarul jalnic mâncau jeleuri.
③ Jucătorul jamaican se juca cu jobenul și cu jucăriile Janei.
④ Justiția jenează cu jale jandarmii jucători.
⑤ Juriul jurnaliștilor era în jurul jurnalistelor japoneze.

 

CITEȘTE ȘI:

↘Povestea literei A

↘Povestea literei B

↘Povestea literei C

↘Povestea literei D

↘Povestea literei E

↘Povestea literei F

↘Povestea literei G

↘Povestea literei H

↘Povestea literei I

Povestea literei Î


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *