Povestea literei E

Povestea literei E

Povestea literei E

Era odată, de demult, un biet orfan educat și elevat, pe nume Emil, care trăia la marginea unui sat evocat în eseurile elitiștilor eleni, într-o colibă elipsoidală. Toată averea și toate economiile lui exacte erau compuse din trei oi elegante și exilate de eunucii evadați din Ecuador pe care le scotea zilnic la păscut. Bietul Emil, din pricina unor emoții excesive puternice, își pierduse vocea. La ce să-i mai foloseacă vocea enigmatică? Oricum oile îl înțelegeau din priviri, așa se gândea elocventul Emil în timp ce stătea lângă oile erbivore care pășteau liniștite. Într-o zi estivală însorită, Emil lăsă oile la păscut pe dealul dinspre Est și el a escaladat dealul de Vest cu eucalipți, echinaceea și edelvais, să cosească niște fân. Era foarte cald și oile nu erau echipate cu echipament adecvat așa că li s-a făcut sete și s-au dus să bea apă dintr-un jgheab. Emil privea cum se adapă oile energice. Jgheabul era în stânga, iar ele parcă aliniate în dreptul acestuia.

Tocmai atunci, a venit în goană un trimis al boierului, un elev eșuat care enumera arborii eleganți de pe marginea drumului. Văzând oile așa frumoase, evoluate și deloc epuizate, s-a gândit să le ducă într-o excursie, la curtea stăpânului său emir. Mai ales că nu se vedea nici țipenie de om prin preajmă. Totuși, se gândi să întrebe poate poate nu va primi niciun răspuns și va putea pleca liniștit în expediție.

„Ale cui sunt oile acestea extraordinare?” Cum să-i răspundă bietul Emil cel umil dacă el nu putea nici să vorbească?

Își agită mâinile și reuși să scoată niște sunetele neinteligibile: „E..E..”, vrând parcă să-și spună numele. Emisarul emirului îl auzi și îl văzu apoi cum privea oile care beau nestingherite apa din jgheab. Se gândi că este un copil prea amărât pentru a-l înșela și a-i aduce suferință. Așa că întoarse calul și se îndreptă spre sat ca un erou ecvestru.

De atunci, datorită noii emoții, lui Emil îi reveni graiul. Drept mulțumire, când voia să-și scrie numele, Emil desena semnul oilor care beau apă din jgheab. Doar ele i-au adus înapoi vocea.

Așa s-a născut litera E.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera E:

① Inelele elene elementare electrizează analele electorale.

② Exercițiul exersat exasperează exigența exoscheleților.

③ Elevatorul elevat exacerba enunțurile excursioniștilor excentici.

④ Emancipata Ema evita evlavioasele erbivore care erau eminamente elegante.

⑤ Epava elenilor era eradicată de elementele extratereștrilor exaltați.

 

CITEȘTE ȘI:

↘Povestea literei A

↘Povestea literei B

↘Povestea literei C

Povestea literei D


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *