Povestea literei D

Povestea literei D

Povestea literei D

A fost odată, demult, că dacă nu demult atunci din decada dacilor sau a dropiilor-dromader, pe vremea lui Făt-Frumos și a Ilenei Cosânzeana, într-o regiune deloc ascunsă, nu prea îndepărtaă, denumită Dobrogea, o familie distinsă de țărani darnici și deștepți care își ducea traiul din culturile de zarzavaturi precum dovlecel, dafin, dud și drăgaică. Într-o duminică după-amiază, asupra familiei darnice se abătu o mare nenorocire deloc distractivă. Un războinic danez dramatic și draconic, pe nume DranDrinDron, împreună cu divizia lui debarcată în deșert, veni la țăranul Darius și îi ceru fata, pe preafrumoasa Daiana să o ducă departe, în Danemarca. DranDrinDron era un DonJuan care dresa dihanii domestice cu douăsprezece degete și o duzină de dinți.

Draga Daiana, care avea dresuri cu dantelă, nu dorea să dialogheze cu derbedeul DranDrinDron și se ascunse în pod de frică, iar Darius decise să-l înfrunte pe ditamai războinicul cu doar doi dolari în buzunar. Acesta plecă supărat din cale-afară si îi amenință pe țărani că îi va face să dorească să nu se fi întâlnit: le va lua apa Dunării care îi ajuta să cultive zarzavaturile. Zis și făcut. Danezul merse pe firul Dunării în sus iar la un moment dat porunci supușilor să construiască fără discuție diguri înalte care să oprească Dunărea să mai treacă prin acel loc. Nu după mult timp digurile erau deja construite.

În casa lui Darius toată lumea plângea și se ruga la Dumnezeu ca danezul dichisit să nu mute cursul apei. Și iată că Dumnezeu le ascultă ruga. După ce apa făcu un ocol pe alte meleaguri, reveni spre locul unde o familie darnică cu inima deschisă și bună întorsese privirea către Domnul. Iar digurile s-au dărâman fără nicio dilemă și acum Dunărea curgea și pe vechea și pe noua albie. De atunci, Darius și familia sa au avut apă delicioasă din belșug pentru a-și uda grădina cu dovlecei, dăruind tuturor din bunătățile pe care le produceau. Așadar, ori de câte ori oamenii doreau să scrie cuvântul „Dunărea”, „Dobrogea” sau „Darius”, desenau apa aceea mare care curgea pe albii, o data drept și o dată cu ocol.

Așa s-a născut litera D.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera D:

① Domnule director, doamna Dida Drăgan dorește două dude din dudul dumneavoastră de dincolo de drum.

② Dascălul îndăscălat îndăscălește dascălii dăscălicește.

③ Doroteea dorodotește dorindu-și dormeza de dincolo de dud.

④ Dedelene, dedinvale vine o delevantare.

⑤ Dinozaurul Dino dansează dansul druizilor dentiști.

 

CITEȘTE ȘI:

↘Povestea literei A

↘ Povestea literei B

Povestea literei C


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *