Povestea literei H

Povestea literei H

Povestea literei H

Ha-ha-ha! Când mă odihnesc și mă hlizesc și mă gândesc la satul Huși îmi urcă hohotele pe buze, iar ochii mei parcă fac haz. Știi de ce? Pentru că acolo hușenii sunt hazlii, poartă haine havaiene din hermine hrăpărețe, haiducesc pe hotare hexagonale, hipnotizează hoții haini cu halebarde care se holbau la hambarele cu hamei și hrean și hrănesc haitele de hiene hilare. Hans, un holtei care hoinărea hai-hui prin havana de himere, locuia și el în sat. Niciun alt om nu era atât de harnic și priceput ca el să înhame hamsterii care hibernau. Hortensia, prietena lui, s-a hotărât să cânte la harpă.

Nici Horațiu, care horcăia ca Homer, nu se lăsa mai prejos. El era horticultor și instructor de hore. Duminică, după ce vin de la hram, holteii histrionici încing o horă  în mijlocul uliței de ți-e mai mare dragul să-i privești. Horațiu a aflat de la străbunicii lui că hora e un obicei străvechi. Se spune că oamenii, când joacă hora, sunt precum pământul care se învârte în jurul soarelui fără oprire. Tot privind cum se juca hora, oamenii din satul Huși au rămas impresionați de un băiat și o fată care dansau în horă ținându-se hotărâți cu mâinile de umeri, alcătuind astfel cu trupurile lor un semn ciudat. Așa că ori de câte ori voiau să scrie numele satului sau cuvântul „horă” trebuiau să folosească acest semn.

Așa s-a născut litera H.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera H:

① Haina hangiului, halatul hainului.

② Hamalul a hămuit hipopotamul din herghelie.

③ Hribi fierți, hribi fripți.

④ Hohoteau hăhăind dihăniile lehamitei într-un șah hahaleric.

⑤ Haina hainului Horia hipnotiza hamsterii hidoși.

 

CITEȘTE ȘI:

Povestea literei A

Povestea literei B

Povestea literei C

Povestea literei D

Povestea literei E

Povestea literei F

Povestea literei G

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *