Povestea literei I

Povestea literei I

Povestea literei I

A fost odată ca niciodată, că parcă a fost ieri sau alaltăieri, un băiețel pe nume Ivan care era isteț și iute ca un ied ilustrat în icoanele iconoclaștilor. Toți ipochimenii îl îndrăgeau, iar mama lui, Irina, îi iubea și îl idolatriza și îi spunea că ar fi în stare să-i dea și inima din pieptul ei. Și, într-o zi, a plecat Ivan la iazul plin de ienuperi înconjurat de un imaș imaculat plin de iarbă indiană și iriși pentru a-i culege iubitei mame un buchet de iasomie. Deodată s-a iscat o ploaie infernală și injustă care l-a luat pe nepregătite pe bietul Ivan. El a fost nevoit să se pitească intenționat sub arborii din pădurea cu iederă irigată.

Irina era indignată și indispusă, alerga prin ploaia impresionantă și iritantă în același timp spre imașul unde știa că plecase fiul ei, strigând mereu „Ivaaaan, unde ești?”. Din adăpostul pădurii Ivan a auzit-o și i-a răspuns: „Aiiiiici!”. Atât de tare strigase Ivan încât, parcă din senin, de la vocea sa, un copac a luat foc și ardea ca o torță. Irina a tras aer adânc în piept și a spus: „I-V-A-N! În sfârșit l-am găsit!”. De atunci, când oamenii voiau să scrie cuvântul „Ivan” deseneau semnul acelui copac aprins ca o torță imensă.

 

Așa s-a născut litera I.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera I:

① Iile Ilenei erau iar ionizate de iarba importantă a imașului.

② Iasomia indecisă ironiza irișii iernatici ai iazului imens.

③ Ieri, Iancu și Irinel au imigrat în India, instalându-și instrumentele instituționalizate în iatacul Ioanei.

④ Iepurii icneau și imitau iguanele istovite.

⑤ Izolații izgoniți interpretau imnuri inspiraționale pentru iertare.

 

CITEȘTE ȘI:

Povestea literei A

Povestea literei B

Povestea literei C

Povestea literei D

Povestea literei E

Povestea literei F

Povestea literei G

Povestea literei H

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *