Povestea literei F

Povestea literei F

Povestea literei F

A fost odată, lângă un far fermecat cu forme fantastice, un făurar pe nume Fănică care trăia împreună cu familia sa frumoasă și faină într-o casă făcută din fontă fabricată de fenicienii frezați din Franța. Casa avea multe ferestre fixe făcute din fag, de aceea lumina pătrundea din belșug. Fiul făurarului, Fănel, sădise în fața ferestrei foarte multe flori fertile cu frunze care înfloreau doar în Februarie. Fiul lui Fănică era mai fericit când folosea uneltele tatălui său: cuiele, ciocanele, freza de afânat, fierăstrăul și foarfeca de curățat fisticul. El nu putea folosi aceste obiecte în lipsa lui Fănică deoarece le încuia mereu într-o cameră friguroasă, fără ferestre, cu o feronerie formidabilă. Făurarului îi era frică să nu cumva să se se taie băiatul, mai ales că faimosul fierăstrău ferecat era foarte ascuțit.

Înaintea primilor fulgi de zăpadă, fulgi fini cu forme firave, făurarul a fugit în fundul pădurii de frasini să fure câțiva pomi pentru foc pentru a face fasole făcăluită. Până să plece, a zgâriat un însemn fistichiu cu un cui pe ușa acelei camere ferite de Fănel, semn care semăna cu un fierăstrău, tocmai pentru a-i tăia pofta fiului de a intra acolo. Însă Fănică, deloc fricos, a furat cheia în formă de fluture și a pătruns în cameră. A furat obiectele tăioase și a început să le folosească precum văzuse la tatăl său. În câteva clipe dinții ascuțiți ai fierăstrăului fioros și fascinant l-au tăiat la un deget. Biata mamă, înfricoșată, l-a pansat cu o fașă faimoasă din folclor oprindu-i sângele care până atunci îi șiroise fără încetare.

De atunci, Fănel a înțeles că obiectele tăioase pot fi foarte periculoase. Frica de fierăstrău l-a învățat că trebuie să se ferească, de aceea a hotărât să folosească semnul făcut de făurarul Fănică  pe ușă când voia să scrie cuvântul „fierăstrău”.

Așa s-a născut litera F.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera F:

① Foarfeca forfetară înfofolise fâlfâielile lefurilor aftoase afectând filosofia filfizonilor.

② Frige fierul fierarului fiert în fiertura fierbinte.

③ Fata fierarului Fănică face fasole făcăluită fără foc fiindcă focul face fum.

④ Un fenomen fascinant face furori formidabile în Florida.

⑤ Un fotograf fotografia o fotografie fotografiată de un alt fotograf fotografiat. Fotografia fotografului fotografiat a fost fotografiată de un alt fotograf nefotografiat.

 

CITEȘTE ȘI:

↘Povestea literei A

 Povestea literei B

↘ Povestea literei C

↘ Povestea literei D

Povestea literei E


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *