Vocea umană și evoluția sa surprinzătoare: de la copilărie la bătrânețe

Vocea umană și evoluția sa surprinzătoare: de la copilărie la bătrânețe

Vocea umană reprezintă un instrument complex care se schimbă semnificativ pe parcursul vieții. Gândește-te doar la diferența dintre primele sunete scoase de un nou-născut și vocea unei persoane cu o vârsta înaintată. Vocea reflectă dezvoltarea fizică, hormonală și emoțională a unei persoane.

Vocile noastre nu sunt imune la efectele îmbătrânirii. Vestea bună: există anumite lucruri care pot ajuta la menținerea vocii în stare bună.

Înainte de soluții, iată cum se schimbă vocea umană pe parcursul vieții. Articolul de astăzi conține și informații preluate dintr-un articol publicat de BBC.

Tabăra de Radio, la Predeal, 07-9 februarie 2025

Copilărie, pubertate și adolescență

La naștere, corzile vocale ale unui nou-născut sunt foarte mici și foarte flexibile, ceea ce explică tonalitatea ridicată a acestora. În schimb, pe măsură ce copilul crește, laringele și corzile vocale se dezvoltă, iar sunetele intră dintr-o dată într-un registru ceva mai variat.

În caz că te-ai întrebat vreodată de ce vocea umană nu e foarte clară în primii ani de viață, ei bine află că aceasta se schimbă pe măsură ce musculatura și sistemul nervos se maturizează. Așa că sfat pentru părinți: somnul și mâncarea sănătoasă vor contribui, pe lângă o sănătate de fier în general, și la o voce zdravănă a celor mici.

Una dintre cele mai dramatice schimbări ale vocii are loc în perioada pubertății, mai ales la băieți. Nu o să insist prea tare aici, am scris deja un articol despre acest subiect pe dicție.ro.

De ce se schimbă vocea în adolescență?

Pe scurt, sub influența hormonilor, laringele crește semnificativ, iar corzile vocale devin mai lungi și mai groase. La fete, schimbările sunt mai subtile, dar totuși perceptibile. Vocea devine mai profundă și mai stabilă, iar controlul asupra acesteia se îmbunătățește.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 20-25 iulie 2025, la Brașov

Ca să îți faci o imagine de ansamblu, după pubertate, corzile vocale ating aproximativ 16 milimetri lungime la bărbați și 10 la femei. Corzile vocale ale femeilor sunt, de asemenea, cu 20-30% mai subțiri după pubertate.

Maturitatea și vârsta înaintată

Vocea capătă echilibru la vârsta adultă. Este un întreg proces pe care toată lumea îl poate observa pe propria piele și este foarte interesant cum uneori vocea umană poate suferi schimbări dramtice chiar și de la un an la celălalt, în condițiile în care fizic schimbările pot fi minore.

Antrenamentul vocal poate influența claritatea, rezonanța și rezistența vocii.

8 sfaturi pentru o voce puternică

Cum vorbești cu o voce mai profundă

O rețetă simplă și utilă pentru orice voice-over

Dicția la copii: de la ce vârstă este recomandată?

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, laringele începe să se atrofieze, iar corzile vocale devin mai subțiri și mai rigide, ceea ce provoacă noi schimbări. Vocea umană poate deveni mai slabă, poate tremura sau poate pierde chiar anumite frecvențe.

În această perioadă, laringele începe să crească în conținut mineral, devenind mai asemănător osului decât cartilajului.

Această schimbare poate începe încă din jurul vârstei de 30 de ani, mai ales la bărbați.

Totuși, există și exemple care arată că schimbările biologice nu sunt neapărat decisive în privința carierei. Sir Elton John a stabilit un record la festivalul Glastonbury din 2023, când a fost cel mai urmărit artist din istoria festivalului. Peste șapte milioane de oameni l-au urmărit atunci live la ultimul său spectacol susținut în Marea Britanie.

Oamenii chiar au remarcat atunci cât de mult i s-a schimbat vocea, fără a-și pierde însă din carisma care l-a consacrat. Elton John a suferit chiar și o operație cu mulți ani în urmă, în anii ’80, pentru îndepărtarea polipilor de pe corzile vocale.

Stilul de viață

Deși corzile vocale înîmbătrânesc la un ritm similar în majoritatea cazurilor, stilul de viață nesănătos poate accelera deteriorarea acestora și poate modifica sunetul emis de vocea umană.

Sănătatea vocală: două lucruri care adesea sunt trecute cu vedere

Fumatul, de exemplu, cauzează inflamație, creșterea producției de mucus, dar și deteriorarea sistemului respirator. Alcoolul are efecte similare. În timp, acești factori pot deteriora ireversibil corzile vocale.

Cum să îți protejezi vocea când e caniculă

Ai grijă de vocea ta! Șase recomandări utile

Sfaturi

  • Evită să consumi mâncare prea fierbinte sau prea rece. Temperaturile extreme pot duce la iritarea mucoaselor și, astfel, a calității sunetelor.
  • Evită să stai foarte mult în aer rece și umed. Vorbirea în astfel de medii poate duce la răgușeală.
  • Bea multă apă. Pentru o sănătate vocală pe termen lung este necesar să te hidratezi.
  • Nu consuma alimente picante sau aspre (chipsuri, nuci, alune) înaintea unui moment important. Pot provoca iritații la nivelul gâtului.

Vocea umană este atât un indicator al vârstei, iar anumite procese biologice nu pot fi evitate, dar și unul al sănătății. Așadar, te sfătuiesc să fii atent la schimbările pe care le sesizezi la vocea ta și totodată fii atent să ai mereu o respirație corectă și profundă, din diafragmă.

Foto: Pixabay

Curs de dicție pentru copii

Am dat startul cursurilor de dicție pentru copii – în sală. Echipa dicție.ro este aici pentru a te ajuta la fiecare pas. Cursul folosește metode unice de exersare a dicției și se adresează copiilor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția. Grupele conțin maximum 12 copii. Înscrie-te ACUM!

În fiecare joi de la ora 17:00 până la ora 18:30.  Patru ședințe pe lună.

Taxa pentru un curs timp de o lună este de 500 de lei. 4 ședințe de câte o oră și jumatate în fiecare joi.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din MARTIE 2024.

Curs de comentator sportiv și prezentare de știri

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 12 locuri sunt disponibile la cursul de comentator sportiv organizat de dictie.ro începând cu 12 februarie 2025. Cursul durează 12 săptămâni.

Cost 650 de euro care pot fi plătiți în două rate egale: una la înscriere, a doua cel târziu 30 de zile mai târziu.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție la PRO TV), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv PRO TV și Prima TV).

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 210

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *