Cum să îți protejezi vocea când e caniculă

Cum să îți protejezi vocea când e caniculă

Pentru un actor vocal este devastator să aibă probleme cu vocea, corzile vocale sau sinusurile. Foarte multe persoane tind să se protejeze, uneori chiar exagerat, în sezonul rece, dar neglijează cu desăvârșire sănătatea vocală în sezonul cald.

Da! Nu este un secret că buna funcționare a vocii tale poate fi afectată și în perioadele de vară, mai ales în zilele caniculare.

De aceea, ți-am pregătit o listă cu sfaturi pentru ca vocea ta să funcționeze la capacitate maximă și vara.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți menține vocea „în formă” pe caniculă:

#1 Nu exagera cu gheața! Poate încă îți răsună în minte cuvintele părinților din copilărie: „nu bea apă rece că faci roșu în gât”… Ei bine, este o problemă cât se poate de reală.

„Roșu în gât” (sau faringita acuta) este cauzat de un virus, nu de băuturile reci, însă sfatul poate rămâne în continuare valabil dacă nu e luat ad litteram.

Băuturile foarte reci, cu multă gheață, consumate în zilele caniculare sunt factori favorizanti pentru amigdalită, deoarece sensibilizeaza si irita gatul.

Medicii recomandă consumul de alimente la o temperatură „normală” și pentru sănătatea sistemului digestiv și pentru sănătatea dinților, de exemplu.

#2 Nu exagera cu aerul condiționat! Chiar dacă afară sunt aproape 40 de grade, iar totul în jurul tău parcă se topește, nu este recomandat ca în interior să creezi o atmosferă de toamnă-iarnă.

Există chiar și recomandări ale medicilor în privița diferenței de temperatură dintre interior și exterior.

Diferența dintre temperatura exterioară și temperatura interioară trebuie să fie de 6-10 grade Celsius.

Diferențe prea mari reduc umiditatea la interior, ceea ce determină uscarea membranelor din nas şi gât, iar acest lucru poate cauza simptome similare unei răceli.

#3 Bea apă! La primul punct te-am sfătuit să eviți băuturile foarte reci, iar acum adaug că în zilele caniculare este necesar să te hidratezi… muuult!

Hidratarea nu înseamnă băuturi carbogazoase pe bază de zahăr, cafea sau alcool, ci APĂ.  Este indicat să consumit între 3 și 4 litri de apă pe zi. Subliniez din nou: să nu fie foarte rece.

Băuturile care conțin alcool sau cafeină determină pierderea apei din organism și asta va usca corzile vocale și laringele. De asemenea, alcoolul irită membranele mucoase.

Ține minte: vocea nu poate funcționa la capacitate optimă dacă nu ai grijă de ea, iar dacă acest lucru nu se întâmplă pot apărea probleme: răgușeală, iritații sau tuse seacă.

Foto: Pexels

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară între 16-17 septembrie 2023 și 07-08 octombrie 2023 Curs Voice Over.

Hai și tu, din septembrie, la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

Tabere de vară

A venit vara, iar cei mici sunt oficial în vacanță. Dacă vrei ca micuțul tău să petreacă un timp de calitate, îți recomand taberele marca Dicție.ro, în care cei mici învață să vorbească corect, învață tehnici de actorie, dar și de televiziune sau radio. Mai mult, distracția este și ea garantată.

 

Tabăra Urbană de Televiziune Dicție.ro, 24-28 iulie 2023, la București

 

Au început înscrierile pentru Tabăra Urbană de Televiziune Dicție.ro, destinată copiilor cu vârste între 5 și 17 ani. Cei mici vor avea parte de un program complex de învățare a tehnicilor de vorbire, de actorie, radio și televiziune și un program recreativ pentru copii, ce cuprinde activități artistice, sportive și vizite la diferite puncte de atracție din București. Perioadă: 24-28 iulie 2023.

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *