De ce se schimbă vocea în adolescență?

De ce se schimbă vocea în adolescență?

Schimbarea vocii este una dintre cele mai importante schimbări care se întâmplă în corpul uman în perioada adolescenței. Are loc atât la fete, cât mai ales la băieți.

La fete schimbările sunt destul de mici, în schimb la băieți se întâmpla ceva foarte vizibil, vocea acestora devine mai profundă.

Una dintre principalele explicații este dată de creșterea laringerului, dar și de creșterea oaselor faciale, cavităților din sinusuri sau din nas.

Toate aceste schimbări oferă vocii mai mult spațiu pentru ecou. De aceea, vocea se schimbă, devine mai gravă.

Înainte de această perioada de creștere, laringele este destul de mic, iar corzile vocale sunt subțiri. Deci și vocea este înaltă și subțire. Vocea de adult intră în scenă când cresc corzile vocale și oasele.

Aceste lucru se întâmplă la pubertate, undeva între 10 și 14 ani.

O altă diferență între băieți și fete este că laringele crește semnificativ mai mult în cazul primilor.

Punctul culminant este atunci când vocea „se rupe”, fiind foarte greu de controlat. Acest fenomen durează câteva luni și este ceva natural în acest proces.

Imediat ce această etapă a trecut, vocea va fi mai stabilă și mai ușor de controlat, însă procesul de schimbare a vocii nu s-a terminat.

Din acest punct mai urmează câteva schimbări, dar care nu vor mai fi atât de evidente cel puțin până la împlinirea vârstei de 20 de ani.

Tabăra TV Dicție.ro copii: 11-17  iulie 2022 (7 zile/6 nopți)

Unde? La Voineasa, județul Vâlcea. 34 de locuri sunt disponibile în această tabără! Pentru a rezerva un loc trebuie efectuată înscrierea și achitat un avans de 500 de lei nerambursabil. Costul total al taberei este de 2400 de lei.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *