O rețetă simplă și utilă pentru orice voice-over

O rețetă simplă și utilă pentru orice voice-over

REȚETĂ SIMPLĂ. Meseria de voice-over este complexă și necesită multă atenție la detalii, însă este mai puțin complicată în momentul în care o desfășori într-un mod riguros.

Seriozitatea cu care trebuie tratată seamănă foarte mult cu cea din sport.

Un sportiv de performanță evită anumite lucruri (cum ar fi mâncarea fast-food sau alte vicii dăunătoare) pentru a maximiza performanța în arenă.

Curs de Voice Over de audiobook, online, din 04 aprilie 2024

Cabina de înregistrare este „arena” unui actor vocal, de aceea, înainte să ajungă în fața microfonului acesta trebuie să respecte câteva reguli de bază.

Astăzi îți voi prezenta o rețetă simplă și utilă pentru orice voice-over:

1. Ai grijă de mănânci, iată o rețetă simplă

Vocea nu poate funcționa la capacitate optimă dacă nu ai grijă de ea, iar dacă acest lucru nu se întâmplă pot apărea probleme: răgușeală, iritații sau tuse seacă.

Este foarte important pentru un voice over să își protejeze vocea. Acesta este primul „ingredient” din rețetă.

Cum faci asta? Ai grijă în primul rând ce băuturi și alimente consumi:

Asta înseamnă fără băuturi carbogazoase pe bază de zahăr, cafea sau alcool înainte de înregistrări. Este de preferat să bei APĂ. Este indicat să consumit între 3 și 4 litri de apă pe zi. De menționat că nu ar trebui să fie foarte rece.

De ce? Pentru că băuturile care conțin alcool sau cafeină determină pierderea apei din organism și asta va usca corzile vocale și laringele.

Apoi, evită alimentele dure: chipsurile, covrigeii, alunele, semințele, prăjelile pot irita, de asemenea, vocea. Aici putem include și mâncarea picantă.

2. Dormi suficient

Cu toții iubim somnul și diminețile petrecute până mai târziu în pat. Somnul trebuie tratat cu seriozitate pentru că îți poate influența cariera de voice-over fără ca măcar să fii conștient de asta.

Ideal, spun specialiștii, este să ai cel puțin opt ore de somn în fiecare noapte. Doar așa organismul și vocea ta pot funcționa la capacitate maximă.

Conform anumitor studii, orele dormite înainte de miezul nopții ne ajută cel mai mult să facem față zilei care va urma.

Somnul este vital pentru o viață sănătoasă pentru că repară armura sistemului imunitar, previne boli și infecții în organism și ajută la dezvoltarea capacităților cognitive (îți recomand cartea „Despre somn”, de Matthew Walker).

3. Încălzește vocea cum trebuie

Cum trebuie să îți încălzești vocea? Acest procedeu este similar cu cel executat de sportivi.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Mai întâi îți recomand să începi cu câteva exerciții de încălzire.

  • Trageţi puternic de comisurile (colţurile) gurii, printr-un zâmbet forţat şi pronunţaţi cu voce tare grupul de sunete: x-o-x-o.
  • Pronunţaţi un b prelung şi vibrat. Încercaţi să vă folosiţi doar de buze pentru a emite acest sunet, iar durata sa ar trebui să fie de minimum 5 secunde.
  • Plasaţi vârful limbii pe fiecare măsea şi dinte în parte, întâi pe arcada inferioară, a mandibulei, apoi pe cea superioară, a maxilarului.

Ai numeroase exerciții de încălzire și AICI, precum și în manualul „Șase sași în șase saci”, de Carmen Ivanov. Îl puteți comanda de AICI.

Foto: Unsplash

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din martie 2024.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *