25 de cuvinte care îți pot schimba discursul în bine

25 de cuvinte care îți pot schimba discursul în bine

Vocabularul nostru, deși poate este vast, peste un sfert din acesta este ținut la naftalină, adică acele cuvinte nu prea văd lumina zilei. Deși cunoaștem mult mai multe cuvinte, nu folosim decât o mică partea în viața de zi cu zi. Poate nu mereu se ivește o ocazie specială de a folosi o expresie proaspăt învățată, dar dacă îți dorești cu adevărat o revitalizare în ceea ce privește vorbirea ta, ar trebui să cauți mai multe sensuri, să folosești mai multe cuvinte și să propui fraze mai complexe.

SAGACITATE

Facultate a minții omenești de a înțelege ușor și repede ceva; perspicacitate, agerime (fr. sagacité).

 

PEREMPTORIU

Care nu poate fi tăgăduit, combătut cu nimic (atât este de evident); vădit, evident (lat. peremptorius, fr. péremptoire).

 

EXHAUSTIV

Care epuizează un subiect; complet, în întregime (fr. exhaustif).

 

OXIMORON

Figură de stil care exprimă o ironie subtilă sau un adevăr usturător sub forma asocierii paradoxale a doi termeni incongruenți și aparent incompatibili (fr. oxymoron).

 

SINESTEZIE

Asociație între senzații de natură diferită care dau impresia că sunt unul simbolul celuilalt; tehnică literară constând în transpunerea metaforică a datelor unui simț în limbajul altui simț; (în pictura expresionistă) Încercare de transpunere grafică sau coloristică a unei senzații auditive (fr. synesthésie, syn – cu, aisthesis – senzație).

 

SARDANAPALIC

Exagerat de îmbelșugat, de luxos (despre ospețe, modul de viață al oamenilor etc.); (despre modul de viață, manifestările oamenilor) Desfrânat.

 

✏ EGOLATRIE

Manie de a se preocupa exagerat de propria persoană; supraestimare a valorii personale; egotism (lat. ego).

 

✏ OBSOLET

A se roade, a dispărea de mult uz; demodat (lat. obs-olétus).

 

✏ ELUCUBRAȚIE

Combinație haotică de idei absurde, închipuire fantastică, vorbărie deșartă, aberație.

 

✏ ORTOBIONTIC

Se referă la faptul că o ideea este plantată în mintea cuiva și va da roade mai târziu. Cuvântul nu este prezent în dicționare, ci doar în științele înalte. Dar e corect – orto/ drept, corect, bios/ viață. Exemplu: „Lectura are rol ortobiontic.”

 

✏ APARTHEID

Politică rasistă de discriminare îndreptată împotriva populației băștinașe de altă culoare decât cea albă în Africa de Sud și Rhodesia, unde aceasta este lipsită de drepturi politice, sociale, economice și de învățământ, trăind separat de populația albă, în rezervații cu pământuri sărace și neroditoare.

 

JUBILEU

(1) La vechii evrei – sărbătoare care avea loc o dată la 50 de ani, în care se iertau datoriile și se eliberau sclavii; (2) La catolici – indulgență deplină și universală pe care papa o acordă, la început, la fiecare 100 de ani, mai târziu, o dată la 50 de ani, astăzi la 25 de ani; (3) Sărbătoare în onoarea unei persoane care deține de 50 o funcție; (4)  Aniversare a 50 de ani; (5) Sărbătorire a împlinirii unui număr de ani, de obicei 50, de la producerea unui eveniment important; (6) Cântec al populației de culoare din S.U.A. caracterizat prin referiri la un viitor fericit, liber.

 

✏ APOTEOTIC

Care constituie o apoteoză; triumfal (< apote/oză + -otic).

 

✏ EMINAMENTE

La cel mai înalt grad; prin excelență, cu deosebire.

 

✏ SORGINTE

Început, obârșie, origine, proveniență, sursă etc.; izvor de apă.

 

✏ CABALISTIC

Magic, misterios, tainic, enigmatic, obscur etc.

 

✏ A SUCOMBA

A muri, a deceda; a pieri; (figurat) A fi zdrobit, învins; a dispărea,  a se prăpădi, a răposa, a se sfârși, a se stinge, a se pierde, a se răpune etc.

 

✏ A ERIJA 

A clădi, a construi, a dura, a face, a edifica, a înălța, a ridica etc.; Verbul neologic „a erija” are și sensuri figurate: a constitui, a crea, a ctitori, a făuri, a forma, a funda, a institui, a înființa etc.

 

✏ BAGATELĂ

Lucru de mică importanță; obiect de mică valoare, neînsemnat, fleac; (2) Piesă muzicală instrumentală scurtă, de obicei pentru pian.

 

✏ CAMARILĂ

Grup de consileri oficiali sau privați, grupați în jurul unei persoane oficiale.

 

✏ PROPRIOCEPTIV

Despre senzațiile provenite din corp, care informează asupra mișcărilor, echilibrului etc.

 

✏ NOOS

Duhul sfânt. Exemplu: „Ne rugăm la noos.”

 

✏ LITOTĂ

Figură de stil care constă în exprimarea unei idei prin negarea contrariului. Exemplu: „nu trecu mult” pentru „trecu puțină vreme”.

 

✏ DAMENVALS

Moment de invitație.

 

✏ PALIMPSEST

Pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text.

 

✏ Cum să-ți îmbunătățești vocabularul – sfaturi utile 

  • Întocmește un tabel cu cuvintele pe care le folosești cel mai des, zilnic. După aceea, ajută-te de un dicționar explicativ sau un dicționar de sinonime, notează alternative pentru cuvintele din tabel. După ce le reții, încearcă să folosești cuvintele zilnic pentru a se întipări în minte.
  • Citește cât mai mult. Cu siguranță vei întâlni și cuvinte necunoscute. Notează-le într-un carnețel. Citește cuvintele cu voce tare. Studiile arată că, odată rostit, un cuvânt are peste 50% șanse de a fi memorat.
  • Scrie cuvintele noi. Încearcă să le folosești în propoziții corespunzătoare și cu sens.
  • Rebus/Integrame: dacă mergi des cu trenul, ei bine, te poți bucura de cuvintele încrucișate. Acest obicei poate fi util în ceea ce privește dezvoltarea vocabularului. 
  • Dacă în cea mai mare parte a timpului ești la volan poți apela la cărțile audio.

 

Limba română are virtuţi complete, adică poate fi vehicul a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poţi deveni vultur sau cântăreţ de strană.

Petre Țuțea

 

🔍🔍🔍Citește și:

Mijloace externe de îmbogăţire a vocabularului

MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *