3 calități importante ale unui voice-over de știri

3 calități importante ale unui voice-over de știri

Voice-over de știri. Meseria de voice-over este complexă, cu arii de acoperire diverse. Deși ar putea părea simplu să te înregistrezi cu un microfon și un laptop, lucrurile sunt mai profunde de-atât.

Evident, pentru început este suficient să ai cele două elemente și mult entuziasm.

Pe parcurs însă vei descoperi că ai nevoie și de alte elemente esențiale, mai ales atunci când îți dai seama ce ramură te atrage.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

3 calități importante ale unui voice-over de știri

Unul dintre cele mai populare segmente ale acestei meserii este cel de la știri. Un voice over de știri iese mereu în evidență, iar de multe ori oamenii identifică o „voce” cu un întreg produs sau chiar cu o întreagă televiziune.

La știri este important să înțelegi lucrurile pe care le citești, iar apoi poți adăuga și nota personală.

Iată trei calități esențiale pe care le are un voice-over de știri:

Claritate

La știri este nevoie de o voce antrenată pentru a transmite informațiile clar și concis. Fie că vorbim de știri de televiziune, de radio sau, mai larg, de producții online, claritatea este un lucru pe care-l nu-l poți negocia.

Cum adaugi claritate în discursul tău?

În primul rând cu o dicție bine pusă la punct. Trebuie să faci constant cele mai dificile exerciții de dicție. De ce? Te poți lovi de tot felul de situații neprevăzute, de la o alăturare de cuvinte aparent inofensivă (Înalta Curte de Casație și Justiție), până la nume de locuri, oameni sau activității inedite.

Chiar dacă o voce din off nu presupune live, deci există avantajul că poți înregistra de mai multe ori, mai bine să te pregătești pentru a da ce-i mai bun de la prima încercare. Uneori ritmul este unul susținut, într-o televiziune de pildă, așadar fiecare minut contează.

În al doilea rând, felul în care pui accentele și scoți în evidență anumite elemente va da sens știrii.

În al treilea rând, dar nu ultimul, capeți claritate când te documentezi foarte bine și citești constant presa.

Curs online de voice over de știri de televiziune, din 14 mai 2024

Versatilitate

O voce versatilă este ceea ce trebuie în cazul unui voice-over de știri. Având în vedere diversitatea mare a subiectelor, vocea din off trebuie să se adapteze.

Va citi într-un fel o știre legată de tehnologie, față de una tragică despre un accident.

Tonalitatea diferită și adaptată la situație oferă coerență și credibilitate.

Forță

Antrenamentul este important pentru a căpăta forță în discurs. Respirația din diafragmă adaugă de asemenea forță. E complicat să fii un voice over de succes fără o astfel de abilitate.

Momentele în care rămâi fără suflu în mijlocul frazei sunt de evitat, de aceea exercițiile făcute în prealabil sunt vitale.

De asemenea, sănătatea vocală pe termen lung va fi influențată de o respirație defectuoasă.

Un scurt exercițiu pentru respirație: Așază-te confortabil cu spatele pe podea, pe pat sau pe covor. Poziționează-te cu picioarele pe podea și cu genunchii îndoiți (îndreptați în sus). Pur și simplu respiră pentru un minut sau două concentrat pe zona abdominală. De obicei, această poziție favorizează respirația diafragmatică și se poate realiza fără efort.

Foto: Cristian Andrei

Hai la un curs de voice over de știri

Dacă îți dorești să lucrezi cu vocea în televiziune, hai la cursul de voice-over de știri de Televiziune! Atenție, locurile sunt limitate!
O voce antrenată la știri este esențială pentru transmiterea informațiilor într-un mod clar și concis.
Aceasta ajută la menținerea atenției și la asigurarea înțelegerii mesajului transmis. De asemenea, o voce antrenată poate ajuta la creșterea credibilității și profesionalismului unei prezentări de știri. Aceasta poate contribui la creșterea încrederii publicului în jurnaliști și în instituțiile de presă.
În plus, o voce antrenată poate ajuta la reducerea oboselii vocale și la evitarea eventualelor probleme de sănătate. În concluzie, o voce antrenată este esențială pentru o prezentare de știri eficientă și de calitate. De altfel, televiziunile caută voci gata pregătite pentru lecturarea știrilor la microfon de aceea vă propunem un masterclass de lecturare de știri.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *