V. Dăncilă: Nicio mamă să nu îi fie frică

V. Dăncilă: Nicio mamă să nu îi fie frică

Orice om îi este frică când gramatica i-e mică…

Astăzi, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central. La ieșirea din instituție, aceasta a ținut o declarație în care a argumentat de ce ar trebui sa fie votată la alegerile prezidențiale din noiembrie. În pragul alegerilor emoțiile sunt mari, dar se pare că și greșelile și gafele sunt în număr tot mai mare.

Viorică Dăncilă a declarat că: „Nicio mamă, din această ţară, să nu îi fie frică că nu va primi salariul sau că îi va fi tăiată alocaţia copilului” (minutul 1:18). Se pare că a repetat aceeași greșeală, extrem de gravă, făcută anul trecut în mai, întrebată dacă îi este frică de plângerea penală depusă împotriva sa de liderul PNL, Ludovic Orban.

Este vorba despre anacolut. Acesta reprezintă o discontinuitate sau o ruptură logico-sintactică în interiorul unei propoziții sau al unei fraze. Termenul „anacolut” vine, pe filieră franceză („anacoluthe”), din greaca veche şi din latină, limbi în care înseamnă „incoerenţă” sau „inconsecvenţă”.

Cu alte cuvinte, anacolutul reprezintă alegerea incorectă a cazului unui substantiv sau al unui pronume și este cauzat de întreruperea care se produce în organizarea sintactică a enunțului: emițătorul începe enunțul având în minte o anumită structură sintactică, pe care o abandonează și continuă cu altă structură. Află mai multe lucruri despre anacolut și vezi exemple apăsând AICI.

În exemplul de mai sus nu s-a folosit forma corectă a adjectivului pronominal negativ. „Nicio mamă…să nu îi fie frică”. Varianta corectă este „NICIUNEI”, deoarece adjectivul pronominal negativ apare prin schimbarea valorii gramaticale a pronumelui negativ și stă în fața unui substantiv nearticulat. Se acordă în gen, număr și caz cu substantivul pe care îl determină, acesta fiind „mamă” (genul mininin, cazul G-D).

 

Top 15 greșeli flagrante făcute de prim-ministru:

1. Orice om îi este frică de o plângere penală

Viorica Dăncilă a declarat anul trecut că: „Orice om îi este frică de o plângere penală” (varianta corectă: „oricărui”).
De asemenea, tot prim-ministrul României a mai spus azi și că: „toată lumea trebuie să credem în justiție” (varianta corectă: „să creadă”).

 

2. Meleșcanul

Premierul României i-a stâlcit numele ministrului de externe. I-a spus „domnul Meleșcanul”, cu alte cuvinte, i-a articulat numele de familie.

Tot atunci, Dăncilă a vorbit despre ea însăşi la persoana a treia, în contextul aprobării pe care premierul trebuie să i-o dea ministrului de Externe pentru vizita la Cotroceni. Jurnaliştii au încercat să deslușească cine este primul ministru despre care vorbeşte Viorica Dăncilă: „Domnul „Meleşcanul” a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru, şi, bineînţeles, dacă îşi va da acordul primul ministru, va merge”.Jurnaliştii au replicat uluiţi: „Dar dumnevoastră sunteţi primul ministru!”

 

3. 20–20

Premierul a pronunțat Euro „douăzeci-douăzeci”, în loc de Euro 2020 (două mii douăzeci), într-o sedință de Guvern. Gafă memorabilă a fost făcută în contextul aprobării indicatorilor tehnico-economici privind consolidarea şi modernizarea Stadionului Giuleşti „Valentin Stănescu” pentru Campionatul European de Fotbal.

 

4. Privelegiați (în loc de privilegiați)

O altă greșeală de limbă română făcută de Viorica Dăncilă, a fost expresia „parteneri privelegiați”, folosită într-o conferința de presă comună cu omologul italian.

 

5. Imunoglobină (în loc de imunoglobulină)

Premierul Viorica Dăncilă a rostit, într-o ședință de guvern, de șase ori cuvântul „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”, citind din laptop ceea ce avea de spus despre cea mai nouă și mai acută criză din sistemul de sănătătate românesc.

 

6. Opoziție parlametală

De asemenea, premierul a mai vorbit și despre opoziția parlamentară, pronunțând de mai multe ori în plen, „opoziție parlametală”.

7. Investit în funcție (în loc de învestit)

Premierul, Viorica Vasilică Dăncilă, a declarat și că „Am fost investit ca și prim-ministru.” Greselile au fost semnalate rapid de cititori și comentate pe facebook.

8. Eu însuși, tu însuși, el însuși

Cu ocazia lansării unei iniţiative de creştere a calităţii sistemului educațional, prim-ministrul Viorica Dăncilă a făcut următoarea gafă: aceasta a spus „tu însuși” în loc de „tu însuţi”.

9. Oricine vrea binele acestui țări

Spre finalul speech-ului care prezenta candidatura la președinție, lăsând foaia din mână, prim-ministrul a spus că fiecare român „vrea binele acestui țări”. (varianta corectă: „acestei”)

10. Ca și

„Sunt un om plecat de jos care a muncit ca și voi mulți ani în acest partid” a mai spus Viorica Dăncilă. Construcția „ca și” nu este corectă și nici recomandată. Premierul a mai spus, de asemenea: „am să merg de fiecare înainte” – o fraza ambiguă, fără sens. De asemenea, într-un discurs, timp de 6 minute, Dăncilă folosește de 11 ori cuvântul „președenție”. Cuvântul ar fi fost potrivit dacă denumirea conducătorului unui stat ar fi „președente”. Dar cum se numește „președinte”, de aici vine și cuvântul „președinție”.

11. Punctele care a creat (în loc de punctele care au creat)

Prim-ministrul a spus că Guvernul nu va renunţa la OUG 7 care modifică legile justiţiei. Apoi a făcut o greșeală gramaticală gravă: „Vreau să văd care sunt punctele care a creat această nemulţumire”.

 

12. Devastând (în loc de devansând)

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă gafă, în prima ședință de Guvern din 2019: „Aceasta a declarat că „România se situează pe locul 7 în ceea ce privește dinamica exporturilor totale, devastând… devansând state puternice precum Franța – 4,6%, Germania, cu 4,1% sau Italia cu 3,8%”.

13. Cacofonie și dezacord

Vorbind despre președinte, Dăncilă a spus: „Cred că este mai bine să nu fac o caracterizare. Cred că caracterizarea cea mai bună ne-o face românii”. (varianta corectă: înlăturarea cacofoniei și „ne-o fac românii”

 

14. Predilecții (în loc de predicții)

Viorica Dăncilă a prezentat date ale Institutului Naţional de Statistică privind creşteri în diferite sectoare economice și a spus că „sunt date oficiale care arată faptul că Guvernul a avut dreptate şi care infirmă, cu argumente incontestabile, predilecţiile opoziţiei, aşa-zişilor analişti sau, mai grav, a unor instituţii publice.”

15. Înlăturarea calamităților

Când a fost rugată să vorbească despre autostrada care va lega Moldova de Ardeal, Dăncilă a spus: „Vrem să mergem pe prevenire, şi mai puţin pe înlăturarea calamităţilor sau înlăturarea dezastrelor produse de calamităţi şi, de aceea, trebuie să luăm în calcul toţi aceşti factori şi să încercăm încet, încet şi prin metode legislative, şi prin investiţii să punem la punct tot acest sistem”. Aceasta a mai spus: „N-am spus că țara-i predispusă la calamități. Am spus că datorită intemperiilor vremii am avut calamități”. („datorită„ în loc de „din cauza”)

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *