Viorica Dăncilă: Orice om îi este frică de o plângere penală

Viorica Dăncilă: Orice om îi este frică de o plângere penală

Premierul României, Viorica Dăncilă, nu mai contenește cu gafele gramaticale. Ea a ținut, de când a preluat funcția de premier, prima pagină a ziarelor cu greșelile de exprimare pe care le-a comis în interviuri sau declarații de presă.

Persoanele care ocupă funcții de demnitate publică în stat se presupune că au trecut pe la orele de limbă română din gimnaziu. Acolo se învață cum trebuie să acordăm în mod corect subiectul cu predicatul, care este pluralul unui cuvânt, sau cum se citesc cifrele mai mari de 100.

Orice om îi este frică de o plângere penală

Cu toate acestea, premierul României, Viorica Dăncilă a declarat azi că: “Orice om îi este frică de o plângere penală”.
De asemenea, tot prim-ministrul României a mai spus azi și că: “toată lumea trebuie să credem în justiție”.

Meleșcanul

Azi, pe lângă deja celebra propoziție ”Orice om îi este frică de o plângere penală”, premierul României i-a stâlcit numele ministrului de externe. I-a spus ”domnul Meleșcanul”, cu alte cuvinte, i-a articulat numele de familie.

Tot azi, Dăncilă a vorbit despre ea însăşi la persoana a treia, în contextul aprobării pe care premierul trebuie să i-o dea ministrului de Externe pentru vizita la Cotroceni. Jurnaliştii au încercat să deslușească cine este primul ministru despre care vorbeşte Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă spune că Iohannis trebuie să sune la premier dacă vrea să meargă un ministru la Palatul Cotroceni.

„Domnul ”Meleşcanul” a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru, şi, bineînţeles, dacă îşi va da acordul primul ministru, va merge. Eu nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu am fost întrebată”, a spus Viorica Dăncilă.

Jurnaliştii au replicat uluiţi: „Dar dumnevoastră sunteţi primul ministru!”

20 20

Premierul României Viorica Dăncilă a pronunțat Euro „douăzeci-douăzeci”, în loc de Euro 2020 (două mii douăzeci), într-o sedință de Guvern. Gafă memorabilă a fost făcută în contextul aprobării indicatorilor tehnico-economici privind consolidarea şi modernizarea Stadionului Giuleşti „Valentin Stănescu” pentru Campionatul European de Fotbal.

Privilegiați

O altă greșeală de limbă română făcută de Viorica Dăncilă, a fost expresia „parteneri privelegiați”, folosită într-o conferința de presă comună cu omologul italian.

Imunoglobină (în loc de imunoglobulină)

Premierul Viorica Dăncilă a rostit, într-o ședință de guvern, de șase ori cuvântul „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”, citind din laptop ceea ce avea de spus despre cea mai nouă și mai acută criză din sistemul de sănătătate românesc.

Opoziție parlametală

De asemenea, premierul a mai vorbit și despre opoziția parlamentară, pronunțând de mai multe ori în plen, opoziție parlametală.

Investit în funcție (în loc de învestit)

Premierul, Viorica Vasilică Dăncilă, a declarat și că „Am fost investit ca și prim-ministru.” Greselile au fost semnalate rapid de cititori și comentate pe facebook, iar lista de greșeli nu este completă. Este însă de reținut faptul că: ”Orice om îi este frică de o plângere penală”.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *