V. Dăncilă: Fiecare român vrea binele acestui țări

V. Dăncilă: Fiecare român vrea binele acestui țări

Sâmbătă, a avut loc congresul PSD la care prim-ministrul României a ținut un discurs însoțit de câteva greșeli – erori destul de grave având în vedere că discursul prezenta candidatura la președinție.

 

Spre finalul speech-ului, lăsând foaia din mână, prim-ministrul a spus că fiecare român „vrea binele acestui țări”. Pronumele demonstrativ de apropiere „acestuia” este utilizat greșit. Acesta se acordă întotdeauna cu substantivul, în cazul de față „țară”, substantiv comun, genul feminin, singural. Forma corectă care trebuia folosită este „acestei”: „binele acestei țări”.

„Sunt un om plecat de jos care a muncit ca și voi mulți ani în acest partid” a mai spus Viorica Dăncilă. Construcția „ca și” nu este corectă și nici recomandată. Mulți o folosesc pentru a masca o cacofonie, deși este la fel de grav. În cazul de față cacofonia este inexistentă.

Premierul a mai spus, de asemenea: „am să merg de fiecare înainte” – o fraza ambiguă, fără sens. Probabil că voia să spună „am să merg de fiecare dată înainte”, dar neutilizând toate părțile de propoziție, mesajul nu a fost întocmai cel care trebuia.

 

Atunci când ești în fața unei audiențe trebuie să te prezinți impecabil. Un discurs înseamnă mai mult decât o foaie de hârtie și presupune mult mai multe lucruri decât o lectură lejeră. Dacă vrei să afli care sunt secretele unui discurs bine structurat și care sunt elementele de oratorie, ÎNSCRIE-TE la un curs de dicție și public speaking.

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *