Studiu: exercițiile de dicție cu creionul în gură te fac mai fericit

Studiu: exercițiile de dicție cu creionul în gură te fac mai fericit
Putem deveni mai fericiți dacă zâmbim mai mult, sugerează psihologii. Și, în ciuda factorilor stresanți de zi cu zi, ne putem stabili starea de spirit folosind… un creion, spun cercetătorii. Deci, să fim creatorii propriei noastre fericiri și să nu o lăsăm să se estompeze.
Poate ești curios cu privire la modul în care este posibil să-ți îmbunătățești starea de spirit cu un truc simplu. Cercetătorii au investigat ipoteza că activitatea facială a oamenilor le influențează răspunsurile afective. Două studii au fost concepute atât pentru a elimina problemele metodologice ale experimentelor anterioare, cât și pentru a clarifica ambiguitățile teoretice. Acest lucru a fost realizat prin faptul că subiecții țin un creion în gură, în poziție orizontală, în moduri care fie inhibau, fie facilitau mușchii asociați în mod obișnuit cu zâmbetul, fără a cere participanților să pozeze într-o față zâmbitoare. 
Tema fericirii a fost studiată de mai multe decenii și unii cercetători au venit cu o concluzie interesantă. Acțiunile simple ale corpului tău îți pot afecta emoțiile. Există dovezi că femeile cu mai puțină încredere față de autoritate se simt mai puternice și mai optimiste atunci când văd o fotografie a unei femei politician, de exemplu
Același mecanism se întâmplă și cu un zâmbet: „A fi amuzat tinde să te facă să zâmbești și a zâmbi tinde să te facă să te simți amuzat.” Unii studenți au fost rugați să evalueze cât de amuzant este un desen animat. Și a reieșit o concluzie surprinzătoare. Cei care țineau un creion în gură au fost de părere că desenul animat era mai amuzant.
Iată aici o replică a studiului, realizată chiar pe stradă de către Michael Mosley (BBC):

Deci tocmai s-a dovedit încă o dată că teoria este adevărată. Această acțiune simplă a fost foarte eficientă. Așadar, punând un creion în gură, în poziție orizontală, buzele formează automat forma unui zâmbet. Iar corpul tău îl recunoaște.
Pur și simplu, creierul monitorizează constant toate lucrurile care se întâmplă în corpul tău. Apoi începe să le analizeze pentru a judeca ce simți. Deci, practic, îți păcălești creierul cu o expresie fericită pe față.  În ceea ce privește alte acțiuni simple care te pot face mai fericit, psihologii recomandă să stai drept și să respiri bine, astfel încât să te simți mai încrezător.

 

  • Iată 25 de exerciții de dicție celebre care pot fi exersate cu creionul:
  1. Șase sași în șase saci.

  2. Capra calca-n piatra,Piatra crapa-n patru; Crăpa-i-ar capul caprei, Precum a crapat piatra-n patru.

  3. Un vultur stă pe-un pisc c-un pix în plisc.

  4. O mierliță fuflendiță fuflendi-fuflendăriță nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul poate ca să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierlița fuflendița fuflendi-fuflendăriță.

  5. Rege Paragarafaramus, cînd te vei dezoriginaliza? Mă voi dezoriginaliza cînd cel mai original dintre originali se va dezoriginaliza. Dar, cum cel mai original dintre originali nu se va dezoriginaliza, nici regele Paragarafaramus nu se va dezoriginaliza.

  6. Papucarul papucărește papucii nepapucăriți ai papucăresei, dar papucăreasa nu poate papucări papucii nepapucăriți ai papucarului care papucărește papuci nepapucăriți.

  7. Triedru tridreptunghic în triunghiuri triughiulare triangula un tiedru tridreptunghic.

  8. Cupă cu capac, capac cu cupă.

  9. Titiridva, tidva; nu-i greu a zice titiridva, tidva, da-i greu a distitiridvi titiridvitura titiridvei tidvei.

  10. Noi nu ne nimeriserăm minunăţiile lănţişoarelor remunerate.

  11. Sașa şuşotea șosetelor însuşiri şiruitoare.

  12. Capra neagră-n piatra calcă, cum o calcă-n patru crapă! Crape capul caprii-n patru, cum a crăpat piatra-n patru!

  13. Capra neagră calcă-n clinci, Crăpa-i-ar capul caprii-n cinci, Cum a călcat capra-n clinci.

  14. Boul breaz bîrlobreaz în vacile bîrlobrezene, cu greu a dezbîrlobrezit breazul boilor bîrlobrezeni!

  15. Cărămidarul cărămidărește pe cărămidăreasă, dar cărămidăreasa nu poate cărămidări pe cărămidar.

  16. Pînă cînd a cărămidărit cărămidarul pe caramidăriță, a cărămidărit cărămidarița pe cărămidar la fel cum ar fi vrut cărămidarul să cărămidărească pe cărămidăriță.

  17. O coropișniță și-un coropișnițoi se coropișniteau la noi pe gunoi. Nu coropișnița coropișnițea pe coropișnițoi, ci coropișnițoiul coropișnițea pe coropișniță.

  18. Un cocostîrc s-a dus la descocostîrcărie, unde se descocostîrcăreau și alți cocostîrci nedescocostîrcăriți, ca să se descocostîrcărească de cocostîrcăria lui.

  19. Ciubotarul are o ciubotărie unde ciubotărește ciubote și ciuboțele.

  20. Un caricaturist care caricaturizează caricaturi caricaturistice nu poate caricaturiza caricatura sa.

  21. Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriti, ca să se descocostârcărească de cocostarcâria lui.

  22. Cosaşul Saşa când coseşte, cât şase saşi sasul coseşte. Şi-s sus şi-n jos de casa sa, coseşte sasul şi-n şosea.

  23.  Am o prepeliţă pestriţă cu paisprezece pui de prepeliţă pestriţi. E mai pestriţă prepeliţa pestriţă decât cei paisprezece pui de prepeliţă pestriţi, iar mai pestriţ decât prepeliţa cea pestriţă este prepeliţoiul cel pestriţ.

  24. Mormolocii momiți mimetic comemoraseră ramificațiile milimetrice înmagazinînd endometacinul lucidității memorialisticii înmărmurite numismatic.

  25. Domnule dudar, dă-mi două dude dulci din dudul dumitale de dincolo de Dunăre!


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *