Povestea literei B

Povestea literei B

Povestea literei B

Pe o insulă îmbelșugată și împodobită cu bilioane de bușteni și bananieri, în mijlocul unei mări învolburate, în bătaia valurilor bulbucate, se înălța castelul și baraca baronului Barbu Barbă-Albastră. Toți baronii și băcanii babilonieni cunoșteau bunătatea, bunăvoința și bogăția lui Barbă-Albastră vestite peste nouă mări și nouă țări. Marea îmbelșugată, cu valuri ca niște balauri, baricada și păzea cu strășnicie banii și bijuteriile de bronz, iar subalternii boemi îl iubeau și îl ascultau orbește pe Barbu. Într-o bună zi, niște braconieri boccii care bolboroseau bâlbâieli bâlbâite pe negândite au decis să-l jefuiască pe Barbu-Barbă Albastră. Bănuiau unde sunt banii bărbosului. Nici n-au apucat să se îmbarce bine în barca de bătălie cu bivoli care behăiau ca niște bufnițe că valurile s-au ridicat uriașe, iar barca a început să plutească bezmetică în derivă pe mare.

Afară burnița, iar pânza de la catarg era gata gata să fie ruptă de vântul care bubuia. Așa că unul dintre băieții braconieri a urcat pe catarg, a bâjbâit în beznă și a legat pânza de catarg exact la mijloc. Când vântul sufla mai slab și s-a mai potolit, barca cu becuri s-a apropiat de țărm. Braconierii bombăneau obosiți și epuizați după efotul depus. Pe țărmul balcanic, surpriză! Gărzile lui Barbă-Albastră aveau pregătite baionetele, bețele și tunurile, iar când barca s-a apropiat și mai mult… boom! Au tras cu ghiulelele în cele două părți ale pânzei care s-a găurit exact la mijloc. Băieții înalți ca brazii au fost arestați și duși în temnițele subterane ale conacului, drept exemplu pentru toți cei care vor să se îmbogățească subit prin muncă necinstită. Lumea uitase de ei, dar dacă cineva dorea să scrie cuvântul „barcă”, desena pânza aceea legată la mijloc de catarg și găurită de giulele.

Așa s-a născut litera B.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera B:

① Buburuza buburuzea pe buza prăpastiei cu o altă buburuză mofluză și andaluză.

② Bunicesc bunicea bunicul bunicului din București cu bunici buni de bunicizat în bunicie.

③ Brutarul brumărea prin brumărie o brumă de brutărie bruburită.

④ Brobarut brobarit, borobit barobit, batorit barodit și barobibit.

⑤ Bibi bibilea o bilibuză bilibiformă cu bibilie biloneză dintr-un bil bilibiform.

 

CITEȘTE ȘI: Povestea literei A


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 3004

1 Comentariu

  • Valcu Alina Nicoleta Posted 04/04/2020 22:16

    Foarte utile exercițiile pt slefuirea si îmbunătățirea dicție!

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *