Povestea literei C

Povestea literei C

Povestea literei C

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi nu s-ar povesti, o căsuță cărămizie mică cât o colibă care era aruncată pe un colț de câmpie. Credeți cumva că acea căsuță cât o colibă nu  era călcată de picior de om? În ea locuia o copiliță cu cercei cilindrici pe care o chema Cassandra împreună cu bunica ei, Claudia. Și mai locuia și amicul ei cățel, un câine cafeniu și calm pe care îl striga Cuțu. Cățelandrul cu coadă ca un covor era sprijinul ei de nădejde, mai ales că micuței copile îi plăcea foarte mult să picteze, iar Cuțu îi aducea tot felul de buruieni –  cătină, cimbrișor și coada șoricelului – din care copila își pregătea culorile pentru pictură. Cassandra era așa talentată și cuminte că și timpul se oprea din loc pentru a-i privi tablourile colorate care creau cadre contemplative.

Odată, Cassamdra își luă șevaletul castaniu, pensulele clătite, acuarele cumpărate parcă din cosmos și pe Cuțu, apoi plecă pe cărerile conturate ca niște coridoare care duceau la câmpia unde era o fântână cizelată cu ciutură și ciușmea. Nici nu se instală bine micuța copilă că bunica ei o chemă: Cassandraaaa! Aceasta crezu că bunica Claudia avea o treabă urgentă cu ea. Așa că își lăsă culorile și plecă în fugă spre căsuța cu cărămizi însoțită de credinciosul câine. Imediat veni ploaia care îi fură copilei culorile strălucitoare ca un cristal. Ploii i se păreau atât de frumoase culorile, încât le aranjă în ordine pe cerul cenușiu ca o boltă construită între fântâna cu ciutură și căsuța cărămizie a Cassandrei de pe celălalt deal.

„Cassandra, copilă cu fermecate culori, iată un curcubeu”, i-a spus bunica fetiței. Cassandra își dădu seama de năstrușnicia ploii și vru să prindă curcubeul de picior. Dar ploaia ridică frumosul curcubeu astfel încât acesta se mai sprijinea doar pe marginea fântânii cizelate. Era așa de mare încât se vedea de peste cinci sate și cincisprezece ținuturi. De atunci, când oamenii doreau să scrie cuvântul „Cassandra” foloseau semnul falnicului curcubeu colorat.

 

Așa s-a născut litera C.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera C:

① Coacăzul de pe cărăruie era cocostârcizat precum cocorii acroșați ținându-se de cocomecomania calculatoarelor.

② Cearceafurile cercetătorilor încercau ceasurile ceasornicarilor.

③ Clopotarul clătina clopotul clopotniței.

④ Croncăneau încrâncenați încrețind croiala incredibil de acră.

⑤ Cupă cu capac, capac cu cupă.

 

CITEȘTE ȘI:

↘ Povestea literei A

Povestea literei B


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 4403

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *