Sfaturi esențiale pentru un narator de audiobook. Înscrieri pentru cursurile de anul viitor

Sfaturi esențiale pentru un narator de audiobook. Înscrieri pentru cursurile de anul viitor

Citirea unei cărți în fața unui microfon este o artă care îmbină o dicție impecabilă, un timbru plăcut, capacitatea de a fraza dinamic și interesant, dar și lectura expresivă.

Nu-i ușor să fii voice-over de audiobook. În primul rând, trebuie să fii pregătit să citești ore întregi cuvinte la prima vedere și totodată să oferi ascultătorilor o experiență captivantă.

Ți-am pregătit câteva sfaturi esențiale pentru orice narator de audiobook.

Curs de radio, din 04 februarie 2025, la București

Citește cartea înainte de înregistrare

În general, munca unui narator de audiobook presupune ca lectura să fie la prima vedere. În special, din rațiuni logistice e aproape imposibil să citești în prealabil fiecare text pe care urmează să pui voce. Când vine vorba de un roman sau de o carte de dezvoltare personală, e aproape imposibil.

Totuși, este esențial ca măcar la început să citești întreaga carte înainte de a începe înregistrarea.

Acest lucru te ajută să înțelegi tonul, atmosfera și evoluția personajelor. În plus, vei identifica din timp cuvintele dificile sau pasajele complicate, ceea ce va reduce erorile în timpul înregistrării.

Stabilește tonul și ritmul

Indiferent dacă ai apucat să citești sau nu înainte de înregistrare, este esențial să stabilești în ce ton și în ce ritm urmează să lecturezi. Fiecare carte are un ton specific. Acesta poate fi dramatic, umoristic, tensionat sau relaxant. Asigură-te că ritmul tău de citire reflectă această atmosferă.

De pildă, cărțile de ficțiune pot necesita un ritm mai variat (cu pasaje în care vocea ta e mai jucăușă, mai serioasă sau dramatică), în timp ce non-ficțiunea necesită o lectură constantă și, cel mai important, clară.

Dacă lecturezi jurnalul unui deținut politic, cu siguranță tonul trebuie să fie ferm, autoritar și dramatic. Totuși, chiar dacă textul descrie fapte sensibile, nu exagera cu dramatismul.

Controlează respirația și pauzele

Ascultătorii trebuie să înțeleagă fiecare cuvânt. Exersează-ți dicția zilnic și concentrează-te pe sunetele care pot fi mai greu de pronunțat sau pe cele cu care ai tu unele probleme.

Ca narator, nu intra în studio neîncălzit, îți va afecta toată sesiunea. De asemena, un flux natural al poveștii poate fi menținut printr-o respirație constantă și controlată. Învață să iei pauze strategice în punctele cheie ale propozițiilor, evitând respirațiile zgomotoase care pot distrage ascultătorul.

Pe dicție.ro găsești multe articole care te învață cum să ai o respirație corectă.

Înregistrează în condiții optime

Un mediu liniștit și bine izolat fonic este esențial pentru o înregistrare de calitate. Folosește un microfon profesionist și asigură-te că nu există zgomote de fundal sau ecouri care să afecteze calitatea sunetului.

De asemenea, chiar și dacă ești un narator experimentat, e greu să înregistrezi o carte lungă din prima, așa că trebuie să te asiguri că ascultătorul nu va sesiza momentele în care ai terminat o sesiune de înregistrare. Încearcă pe cât posibil să păstrezi un ton similar de la o ședință de înregistrare la alta. Dacă răcești de exemplu, mai bine aștepți să te vindeci complet, este supărător ca la mijlocul cărții, de exemplu, să schimbi o voce în parametri cu una răgușită.

Nu te aștepta să obții o înregistrare perfectă din prima. Ascultă fiecare pasaj și corectează greșelile sau intonațiile nepotrivite. Programul de editare audio te poate ajuta să elimini zgomotele și să ajustezi sunetul pentru o calitate optimă.

Așadar, ține minte că o voce monotonă poate pierde rapid interesul ascultătorilor. Variează intensitatea, tonul și ritmul pentru a menține povestea vie și interesantă. Joacă-te cu volumul și timbrul vocii pentru a adăuga dinamism.

Curs de Voice Over de audiobook, online, din 09 ianuarie 2025

Dacă îți dorești să fii vocea cărților pe care, mai nou, le ascultăm, hai la cursul de Voice Over de de audiobook! Atenție, locurile sunt limitate! 09 – 30 ianuarie 2025.

O voce antrenată pentru lecturarea de audiobook este esențială pentru transmiterea emoțiilor, pentru a introduce ascultătorul în atmosfera și epicul romanului sau pentru a anima diverse personaje (mai ales în cărțile pentru copii). O voce antrenată ajută la menținerea atenției și la asigurarea înțelegerii mesajului transmis.

În plus, o voce antrenată poate ajuta la reducerea oboselii vocale și la evitarea eventualelor probleme de sănătate. În concluzie, o voce antrenată este esențială pentru o lecturare de carte eficientă și de calitate.

De altfel, site-urile de tip VOXA caută voci gata pregătite pentru lecturarea de audiobook de aceea vă propunem un masterclass de audiobook. Atenție: cursul este structurat astfel: 80% practică, 20% teorie!

Cursul începe joi, 09 ianuarie 2025, ora 16.30-18:00. Cursurile se vor încheia pe 30 ianuarie 2025.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Foto: Imagine generată de AI

Curs de dicție pentru copii

Am dat startul cursurilor de dicție pentru copii – în sală. Echipa dicție.ro este aici pentru a te ajuta la fiecare pas. Cursul folosește metode unice de exersare a dicției și se adresează copiilor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția. Grupele conțin maximum 12 copii. Înscrie-te ACUM!

În fiecare joi de la ora 17:00 până la ora 18:30.  Patru ședințe pe lună.

Taxa pentru un curs timp de o lună este de 500 de lei. 4 ședințe de câte o oră și jumatate în fiecare joi.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din NOIEMBRIE 2024.

Curs de comentator sportiv și prezentare de știri

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 12 locuri sunt disponibile la cursul de comentator sportiv organizat de dictie.ro începând cu 29 ianuarie 2025. Cursul durează 12 săptămâni și se va încheia pe 16 aprilie 2025.

Cost 650 de euro care pot fi plătiți în două rate egale: una la înscriere, a doua cel târziu 30 de zile mai târziu.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție la PRO TV), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv PRO TV și Prima TV).

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 224

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *