Patru greșeli pe care le face un voice-over începător

Patru greșeli pe care le face un voice-over începător

Cu toții facem greșeli, mai ales atunci când ne aflăm la primii pași într-un domeniu. În timp ce greșelile „de începător” sunt normale, ceea ce-i diferențiază pe actorii vocali cu succes de restul este abilitatea lor de a se ridica și de a rezolva problema.

Site-ul voices.com a întocmit o listă cu sfaturi despre cum să abordezi unele dintre cele mai comune greșeli ca voice over.

Iată patru greșeli pe care face un voice over începător.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

#1 – Utilizarea unui echipament de slabă calitate

La început, poate fi tentant să optezi pentru echipamentul cel mai ieftin, în timp ce îți pui întrebarea dacă meseria de voice-over este alegerea potrivită pentru cariera ta. De multe ori, această decizie poate duce la dezamăgire, deoarece vei descoperi curând că aceste opțiuni mai ieftine și de calitate scăzută nu sunt întotdeauna potrivite pentru înregistrări profesionale, în special când vine vorba de microfon.

În timp ce achiziționarea celui mai ieftin microfon disponibil nu este o decizie înțeleaptă, cumpărarea celui mai scump microfon de pe piață probabil nu este cea mai bună opțiune nici ea.

Cea mai bună modalitate de a evita această greșeală este să te documentezi foarte bine și să testezi câteva opțiuni înainte să cumperi ceva anume. Alegerea echipamentului potrivit se rezumă la nevoile tale, în funcție de bugetul tău.

#2 – Prea multă procesare

Când vine vorba de editarea și procesarea fișierelor audio, trebuie păstrat un echilibru. De exemplu, utilizarea unei „cantități” enorme de reducere a zgomotului pentru a repara sunetul poate face uneori mai mult rău calității audio decât lăsarea înregistrării originale intacte. Atunci când reducerea zgomotului este folosită excesiv, sunetul poate căpăta un „ecou”, ceea ce reprezintă o greșeală caracteristică începătorilor.

Pentru a remedia zgomotele de fond nedorite precum ecourile sau zumzăitul redus, tratează problema la sursă. Primul pas este să găsești un spațiu optim în casa ta pentru a înregistra, departe de sunetele vieții de zi cu zi.

Cu zgomotul de fond eliminat, va fi necesară foarte puțină sau deloc editare sau procesare.

#3 – Zgomotele de la nivelul gurii în înregistrări

Zgomotele produse de gură sunt sunete enervante, fiind una dintre cele mai evidente greșeli ale începătorilor în actoria vocală.

Zgomotele de la nivelul gurii sunt cauzate de limbă, dinți și salivă. De obicei nu auzim aceste sunete când vorbim, dar înregistrările de voce le vor amplifica.

Deshidratarea este cauza principală a zgomotelor nedorite de la nivelul gurii, așa că cea mai bună apărare este să rămâi bine hidratat. Asta nu înseamnă să bei apă înainte să te așezi în fața microfonului.

#4 – Interpretări neautentice

Actoria vocală necesită mai mult decât talent natural. Poți să ai cea mai plăcută voce din lume, dar dacă interpretarea ta nu este impecabilă, șansele de a da efect înregistrării sunt reduse. Vestea bună este că această abilitate poate fi cultivată cu ajutorul unui trainer și cu multă practică.

Pentru a deveni mai confortabil cu vocea ta, încearcă să citești cărți, pasaje sau chiar rețete în voce tare. Pretinde că le citești altora și, dacă ești îndrăzneț, citește-le efectiv altora. Cu practică, te vei așeza într-un ritm natural și vei avea o mai bună înțelegere a ceea ce este necesar pentru a livra o citire conversațională.

Când vine vorba de interpretarea unor personaje sau stăpânirea unor roluri sau stiluri vocale noi, o modalitate de a-ți îmbunătăți setul de abilități este prin expunere și repetiție. Pe măsură ce asculți radio în mașină, încearcă să repeți inflexiunea și ritmul vocii pe care o auzi în reclame sau încearcă să exersezi vocile animate pe care le auzi în desenele animate.

Odată ce te simți confortabil, încearcă să adaugi propria ta notă personală unor scenarii similare și lucrează pentru a-ți contura propriul stil.

 

Curs de Design Thinking pentru copii, 13 ianuarie 2024, la București

16 locuri sunt disponibile la cursul de Design Thinking pentru copii. Vârsta minimă de participare este de 12 ani.

Gândirea orientată către design, sau Design Thinking, așa cum a fost preluată la nivel internațional, este o metodă utilizată pentru analizarea nevoilor oamenilor și dezvoltarea de produse și servicii care să răspundă acestora.

Design Thinking nu este însă doar pentru adulți, ci se pretează foarte bine copiilor, dezvoltându-le capacitatea de rezolvare a problemelor, stimulând inovația, empatia și gândirea critică. Copiii, cu curiozitatea lor naturală și mintea lor imaginativă, sunt candidații perfecți pentru a valorifica potențialul acestui tip de gândire.

Tabăra de Radio, la Bușteni, 19-21 ianuarie 2024

Dacă vrei să te simți ca un DJ de radio avem o veste bună. Încep înscrierile pentru Tabăra de Radio!  Veți prezenta și concepe  două emisiuni de radio în regim de LIVE. Pe parcursul weekendului vom avea activități de dicție și radio, (dacă ne rămâne timp mergem și în drumeție) și, desigur, distracție și voie bună la jocurile de seară într-o atmosferă de pertrecere.

Costul total pentru Tabăra de Radio este de 1500 de lei. Te poți înscrie AICI – și bifeză TABĂRA DE Radio.

Vor fi realizate înregistrări audio cu fiecare participant în parte la activitățile de radio. Vom realiza două emisiuni de radio de la cap la coadă – cu intervenții în doi și buletine de știri.

Foto: Pexels.com

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară între 09 – 10 decembrie 2023 Curs Voice Over.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *