Voice Over: 4 greșeli frecvente ale începătorilor

Voice Over: 4 greșeli frecvente ale începătorilor

Toată lumea face greșeli, mai ales la început de drum. Deși poate nu ești obișnuit să auzi acest lucru, ei bine greșelile sunt chiar recomandate. Te încurajez să greșești pentru că doar în acest fel poți face pași înainte. Obstacolele de care te lovești sunt cărămizile pe care îți vei construi o veritabilă carieră de voice over.

E bine să faci greșeli mai ales în primii ani. Odată ce vei depăși aceste obstacole produsul tău va căpăta o calitate mult mai bună.

Poate de unele dintre ele nu ești conștient. Mi-am propus să îți contruiesc o listă cu câteva dintre greșelile frecvente ale începătorilor.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-27 iunie 2025, la Bran

Sunetele deranjante produse chiar de gura ta

Pe înregistrările începătorilor sunt comune sunetele scoase chiar de gură. Vorbim despre plesnituri, pleoscăituri, pocnete, răgușeală și un sentiment general de disconfort generat de saliva în exces, în urma consumului anumitor băuturi sau alimente.

Cauzele pot fi multiple: deshidratare, consumul de tutun, consumul de alcool, consum de ciocolată, alimente picante și cafea.

Aceste tipuri de sunete pot fi iritante pentru toți ascultătorii și îi poate face să își piardă concentrarea. Câteva metode de a reduce zgomotul sunt: hidratarea, încălzirea înainte de înregistrare și evitarea băuturilor și alimentelor amintite mai sus.

Echipament de calitate scăzută

Când abia începi activitatea în actoria vocală, este foarte tentant să cumperi echipamente mai ieftine (și uneori, pe bună dreptate, e indicat să faci asta, mai ales când lucrurile sunt la nivel de hobby). Dacă însă câștigi ceva bani din această activitate, poate fi contraproductiv.

Curs de radio, din 04 februarie 2025, la București

Pentru a evita această greșeală costisitoare pe termen lung testează câteva opțiuni înainte de a cumpăra și, apoi, strânge suficienți bani. Găsirea echipamentului potrivit se reduce la înțelegerea nevoilor pe care le ai și la buget.

Procesarea excesivă

Se leagă direct de primele două puncte. Unii actori vocali aflați la început de drum tind să compenseze sunetele deranjante cu ajutorul procesării. De asemenea, încearcă să îmbunătățească calitatea sunetului în mod artificial, cu ajutorul compresiei și a opțiunii de noise reduction.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Înțelept este să rezolvi tot ce se poate rezolva pe cale naturală, iar procesarea să rămână la minim. Este util un mixer de sunet pe care-l poți seta în funcție de vocea ta, iar în acest fel nu va mai fi nevoie de reglaje din post producție.

Text nepotrivit

Mai ales dacă ești la început de drum, probabil te întrebi ce legătură are textul pe care-l citești cu calitatea sunetului sau a înregistrării în ansamblu.

Ei bine, fiecare din noi avem anumite cuvinte care ne pun probleme într-un text, de aceea cei mai experientați actori vocali tind să le înlocuiască cu sinonime mai potrivite.

Contează foarte mult când citești un text potrivit pentru tine. Unii oameni s-au format eficient pentru texte scurte, în timp ce alții sunt comozi și cu fraze mai lungi. Niciuna dintre variante nu este greșită în sine, greșită este însă alegerea uneia dintre opțiuni când ție cu siguranță ți se potrivește o alta.

Un text potrivit adaugă mai multă autenticitate sunetului și face ca mesajul să ajungă eficient în urechile publicului.

Foto: Pixabay

Curs de dicție pentru copii

Am dat startul cursurilor de dicție pentru copii – în sală. Echipa dicție.ro este aici pentru a te ajuta la fiecare pas. Cursul folosește metode unice de exersare a dicției și se adresează copiilor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția. Grupele conțin maximum 12 copii. Înscrie-te ACUM!

În fiecare joi de la ora 17:00 până la ora 18:30.  Patru ședințe pe lună.

Taxa pentru un curs timp de o lună este de 500 de lei. 4 ședințe de câte o oră și jumatate în fiecare joi.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din NOIEMBRIE 2024.

Curs de comentator sportiv și prezentare de știri

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 12 locuri sunt disponibile la cursul de comentator sportiv organizat de dictie.ro începând cu 29 ianuarie 2025. Cursul durează 12 săptămâni și se va încheia pe 16 aprilie 2025.

Cost 650 de euro care pot fi plătiți în două rate egale: una la înscriere, a doua cel târziu 30 de zile mai târziu.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție la PRO TV), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv PRO TV și Prima TV).

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *