Viitorul industriei de voice-over: ce schimbă tehnologia AI?

Viitorul industriei de voice-over: ce schimbă tehnologia AI?

Viitorul industriei de voice-over: va înlocui tehnologia AI oamenii? Este întrebarea de pe buzele tuturor celor din industrie, mai ales la final de 2024, an în care inteligența artificială a marcat câteva borne importante.

De exemplu, ChatGPT a suferit cea mai importantă schimbare de la lansarea sa, adică a devenit un motor de căutare gratuit, asemănător Google, apoi inteligența artificială va fi folosită inclusiv pentru protejarea pădurilor (în România). Mai mult, robotul Sophia a căpătat în 2024 cele mai avansate funcții de inteligență artificială de până acum, incluzând recunoașterea vocală, procesarea limbajului natural, sinteza vocală, expresii faciale robotice, controlul gesturilor și simularea emoțiilor.

Dar ce legătură au aceste progrese cu industria de voice-over. Evident, nu există o legătură directă, însă evoluția în domenii diverse poate fi un semn că și pentru industria de „voci” ar putea urma schimbări.

Curs de radio, din 04 februarie 2025, la București

Ce schimbă tehnologia AI?

Cum spuneam, inteligența artificială avansează rapid și stârnește critici, dar indiscutabil a revoluționat numeroase industrii. Totuși, ce semnificație are acest progres în industria de voice-over, bazată mai ales pe abilitățile și creativitatea oamenilor.

Întrebările apar pe măsură ce tehnologia AI face posibilă imitarea precisă a vocilor umane.

TehnologiaAI va înlocui actorii vocali sau va deschide noi oportunități în industrie?

Știm deja că vocile sintetice au fost folosite încă de acum mulți ani pentru sisteme ca Google Maps, Waze sau alte aplicații asemănătoare. Ele erau rudimentare și lipsite de nuanțe emoționale, motiv pentru care nu s-a pus multă vreme problema că oamenii ar putea fi înlocuiți de roboți.

Între timp, vocile generate de tehnologia AI au devenit din ce în ce mai autentice și chiar capabile să imite tonurile și ritmul uman de vorbire.

În prezent, tehnologia AI este utilizată pe scară largă în voice-over. Exemple remarcabile includ asistenții virtuali populari precum Siri de la Apple și Alexa de la Amazon, care interacționează zilnic cu milioane de oameni.

După cum remarcă și site-ul International Finance, tehnologia AI pătrunde treptat în domenii precum audiobook, reclame și e-learning.

Avantaje

Vocile generate artificial ajută companiile să economisească bani.

Spre deosebire de actorii vocali umani, care au nevoie de timp pentru a livra, un robot poate produce material audio mult mai repede.

Un alt aspect important este capacitatea de a genera conținut vocal în mai multe limbi.

Dezavantaje și riscuri

În ciuda beneficiilor oferite, există și aspecte negative care nu pot fi ignorate. Mulți vor fi tentați să renunțe la actorii vocali pentru că AI-ul le reduce costurile și automat va scădea și calitatea serviciilor oferite.

Un alt dezavantaj este calitatea limitată a vocilor generate în situații care necesită implicare emoțională. Conținutul creat exclusiv cu ajutorul AI este mai puțin autentic.

Problemele etice sunt o altă preocupare majoră, punctează International Finance. Este nevoie de reglementări clare și de protecție legală în acest domeniu. Actorii vocali acuză încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală și utilizarea neautorizată a identității vocale pentru antrenarea sistemelor de inteligență artificială.

Un actor vocal a descoperit că i se folosea vocea sa fără consimțământ pentru un personaj dintr-o serie populară de jocuri video.

Viitorul

Tendințele indică faptul că serviciile de voice-over vor depinde de o combinație între tehnologiile avansate și contribuția din partea oamenilor. În timp ce tehnologia poate genera primele variante sau poate traduce texte, oamenii pot adăuga emoții și detalii creative pentru a îmbunătăți calitatea produsului final.

Tehnologia AI poate fi și de ajutor actorilor vocali: de exemplu, o companie de marketing poate găsi rapid actori vocali folosind algoritmi care identifică mai precis abilitățile căutate.

Pe măsură ce industria voice-over evoluează, provocarea va fi găsirea unui echilibru între utilizarea inteligenței artificiale și cea a vocilor umane. Inovația ar putea juca un rol esențial în viitorul acestui domeniu, iar dacă tehnologia este atent gestionată va însemna sprijin pentru actorii vocali, nu înlocuirea acestora.

Curs de Voice Over de audiobook, online, din 09 ianuarie 2025

Foto: Pixabay

Curs de dicție pentru copii

Am dat startul cursurilor de dicție pentru copii – în sală. Echipa dicție.ro este aici pentru a te ajuta la fiecare pas. Cursul folosește metode unice de exersare a dicției și se adresează copiilor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția. Grupele conțin maximum 12 copii. Înscrie-te ACUM!

În fiecare joi de la ora 17:00 până la ora 18:30.  Patru ședințe pe lună.

Taxa pentru un curs timp de o lună este de 500 de lei. 4 ședințe de câte o oră și jumatate în fiecare joi.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din IANUARIE 2024.

Curs de comentator sportiv și prezentare de știri

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 12 locuri sunt disponibile la cursul de comentator sportiv organizat de dictie.ro începând cu 29 ianuarie 2025. Cursul durează 12 săptămâni și se va încheia pe 16 aprilie 2025.

Cost 650 de euro care pot fi plătiți în două rate egale: una la înscriere, a doua cel târziu 30 de zile mai târziu.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție la PRO TV), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv PRO TV și Prima TV).

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 124

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *