Sfaturi pentru un narator de audiobook. Cum găsești voci pentru personaje?

Sfaturi pentru un narator de audiobook. Cum găsești voci pentru personaje?

Să fii narator de audiobook necesită în primul rând foarte multă muncă. Dincolo de timpul petrecut pentru nararea unei cărți de 300 de pagini, de pildă, o „voce” de audiobook trebuie să aibă alte numeroase abilități. Pe acestea le poate dezvolta în timp, cu exercițiile potrivite. Scopul? Menținerea ascultătorilor până la final.

În joc sunt numeroși factori: tonul vocii, ritmul în care citești povestea și câte voci de personaje interpretezi (dacă interpretezi).

Nu există o rețetă clară, iar unii naratori de audiobook și-au format propriile stiluri pe care e foarte greu să le copiezi fără ajungi într-o situație penibilă.

Curs de Voice Over de audiobook, online, din 09 ianuarie 2025

Mai ales dacă ești la început în industrie, aceste sfaturi te pot ajuta să îți formezi propriul stil de narator de audiobook.

Înainte de a da voce, ascultă

Probabil sfatul acesta este foarte ușor trecut cu vederea mai ales de cei care își doresc din tot sufletul să „pună” voce pe un audiobook. Ca narator de audiobook nu trebuie să îți lipsească cunoașterea temeinică a domeniului.

De aceea, primul sfat pe care ți-l ofer este să asculți. Ascultă carți audio și încearcă toate platformele de pe piață. Notează observații, critici și mai ales lucruri bune pe care le-ai remarcat. Observă care sunt cei mai populari naratori și încearcă să îți dai seama ce anume-i face atât de buni încât vocea lor să se audă pe numeroase cărți.

Acest exercițiu este esențial și te va ajuta să îți găsești locul în industrie. Ia în calcul inclusiv categoriile care nu sunt acoperite. Toată lumea vrea să nareze cărți din categoria „bestseller”, dar puțini ar începe cu lucrări mai puțin populare.

Curs de radio, din 04 februarie 2025, la București

Ascultând modul în care alți naratori spun povești, te poți inspira și poți învăța la ce să fii atent atunci când încerci să-ți formezi propriul stil.

Cum ajungi un bun povestitor

Un narator de audiobook bun nu citește pur și simplu o poveste, ci o transmite într-un mod captivant. Pentru că sunt lungi, naratorul trebuie să fie capabil să mențină interesul ascultătorilor pe tot parcursul cărților.

Acest lucru presupune să dai mai departe gândurile, emoțiile și trăirile personajelor într-un mod autentic. Cei mai buni naratori reușesc să dea viață personajelor și să creeze o experiență captivantă pentru ascultători.

Ca narator de audiobook, trebuie să fii capabil să menții aceleași accente, voci și nivel de energie pe tot parcursul înregistrării. Poți face acest lucru luând notițe detaliate despre personaje și calitățile vocale ale fiecăruia. În plus, înregistrarea unor scurte fragmente în care interpretezi fiecare personaj te poate ajuta să revii rapid la caracteristicile vocale ale fiecăruia atunci când reiei înregistrarea.

Odată ce ai stabilit aceste detalii, trebuie să ai permanent în minte faptul că tu ești un povestitor. În toate familiile există acei unchi sau bunici cărora le asculți mereu poveștile. Ei reușesc întotdeauna să transforme un fapt poate banal în ceva epic. Aici intervine calitatea de povestitor.

Felul în care frazezi, faci pauze și respiri te ajută să construiești și să menții suspansul dacă e cazul. Nu ține cont că citești dintr-o carte în fața unui microfon, ci concentrează întreaga energie astfel încât dacă ai avea în fața 1000 de oameni și n-ai mai avea cartea, să le poți povesti orice într-un mod captivant.

Cum găsești voci pentru personaje?

Unele cărți sunt mai „pretențioase” decât altele. Conțin foarte multe persoane, iar pentru că sunt foarte populare si cu siguranță au fost și ecranizate. De aceea, dacă ești pus în situația să narezi o astfel de carte, este indicat să găsești și „voci” personajelor tale. E tot o metodă de a ține ascultătorii atenți până la final.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-27 iunie 2025, la Bran

Să luăm exemplul unuia dintre cei mai îndrăgiți naratori din lume, Jim Dale. Celebrul narator al seriei Harry Potter a dat viață a peste 300 de personaje, oferind un stil unic fiecăruia. Sfatul său principal pentru a crea voci originale pentru personaje este să-i asculți pe cei din jurul tău. Dacă acorzi atenție sunetelor vocilor, fie că sunt ale unor străini, fie ale unor persoane cunoscute, vei începe să remarci intonațiile și inflexiunile acestora, iar acestea pot deveni sursa de inspirație pentru următorul tău personaj.

Jim Dale consideră că fiecare personaj trebuie să aibă o voce distinctă, astfel încât ascultătorul să poată urmări mai ușor conversațiile dintre personaje.

La fel gândește și Allyson Briggs, actriță  care a narat un audiobook cu 16 personaje, scrie site-ul voices.com. Allyson consideră că trebuie să ai o metodă pentru a organiza personajele.

„Primele zile le-am dedicat creării personajelor, analizând descrierile și imaginile lor oferite de autor și citind câteva dintre dialogurile lor pentru a vedea cum vorbesc și cum se comportă”, povestește ea.

Pentru Allyson Briggs, găsirea unei voci potrivite pentru fiecare personaj a însemnat studierea motivațiilor acestora și înțelegerea trăsăturilor lor de personalitate.

Indiferent dacă ești un narator de audiobook profesionist sau un începător, cheia este să reușești să implici ascultătorii.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Foto: Pixabay

Curs de dicție pentru copii

Am dat startul cursurilor de dicție pentru copii – în sală. Echipa dicție.ro este aici pentru a te ajuta la fiecare pas. Cursul folosește metode unice de exersare a dicției și se adresează copiilor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția. Grupele conțin maximum 12 copii. Înscrie-te ACUM!

În fiecare joi de la ora 17:00 până la ora 18:30.  Patru ședințe pe lună.

Taxa pentru un curs timp de o lună este de 500 de lei. 4 ședințe de câte o oră și jumatate în fiecare joi.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din NOIEMBRIE 2024.

Curs de comentator sportiv și prezentare de știri

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 12 locuri sunt disponibile la cursul de comentator sportiv organizat de dictie.ro începând cu 29 ianuarie 2025. Cursul durează 12 săptămâni și se va încheia pe 16 aprilie 2025.

Cost 650 de euro care pot fi plătiți în două rate egale: una la înscriere, a doua cel târziu 30 de zile mai târziu.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție la PRO TV), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv PRO TV și Prima TV).

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *