Șasiu versus Sașiu. Ce sunt paronimele?

Șasiu versus Sașiu. Ce sunt paronimele?

În limba română, paronimele reprezintă o categorie de cuvinte care pot crea confuzie în limbajul cotidian. Unele seamănă atât de mult încât uneori oamenii ajung să le folosească incorect.

„Șasiu” versus „sașiu” – sunt două cuvinte care au ortografie asemănătoare, sună aproape identic, dar au înțelesuri complet diferite.

Pe ele, de exemplu, românii le confundă uneori.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-27 iunie 2025, la Bran

Dar ce sunt paronimele?

Cuvântul românesc paronim este împrumutat din limba franceză „paronyme” care la rândul său, este împrumutat din greaca veche „paronumos”, format din elementele: „para” (alături) și „onoma” (nume).

Curs de radio, din 04 februarie 2025, la București

Sunt considerate paronime următoarele perechi de cuvinte:

  • cuvintele care sunt alcătuite din același număr de sunete, dar care sunt deosebite prin deplasarea a cel mult două dintre ele: aerometrie-areometrie, antinomie-antonimie, barbiton-barbotin, cardan-cadran, manej-menaj;
  • cuvintele care prezintă sunete vocalice sau consonantice corelative: abuz-obuz, adapta-adopta, eminent-iminent, fard-fart, oral-orar;
  • cuvintele care prezintă un sunet în plus la unul dintre membrii perechii: abac-abacă, calmar-calemar, simula-stimula, spic-aspic.

De cele mai multe ori aceste cuvinte sunt confundate între ele de către vorbitori şi sunt folosite necorespunzător. Asta se întâmplă mai ales dacă litera de diferenţiere se află la începutul sau la sfârşitul cuvintelor şi mai rar dacă litera respectivă se află în interiorul cuvintelor.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Șasiu vs. Sașiu

Pentru a înțelege mai bine conceptul de paronime, să analizăm cuvintele „șasiu” și „sașiu”, confundate adesea.

„Șasiu” – Reprezintă structura de bază a unui vehicul: automobil, camion sau alt tip de mijloc de transport. Are rolul de a susține restul pieselor, cum ar fi motorul, caroseria și roțile.

„Sașiu” – Descrie o persoană care are privirea încrucișată, adică suferă de strabism.

Pentru a evita confuziile, este important să cunoaștem bine sensul fiecărui cuvânt și să acordăm atenție contextului.

Foto: Pixabay

Curs de dicție pentru copii

Am dat startul cursurilor de dicție pentru copii – în sală. Echipa dicție.ro este aici pentru a te ajuta la fiecare pas. Cursul folosește metode unice de exersare a dicției și se adresează copiilor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția. Grupele conțin maximum 12 copii. Înscrie-te ACUM!

În fiecare joi de la ora 17:00 până la ora 18:30.  Patru ședințe pe lună.

Taxa pentru un curs timp de o lună este de 500 de lei. 4 ședințe de câte o oră și jumatate în fiecare joi.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din NOIEMBRIE 2024.

Curs de comentator sportiv și prezentare de știri

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 12 locuri sunt disponibile la cursul de comentator sportiv organizat de dictie.ro începând cu 29 ianuarie 2025. Cursul durează 12 săptămâni și se va încheia pe 16 aprilie 2025.

Cost 650 de euro care pot fi plătiți în două rate egale: una la înscriere, a doua cel târziu 30 de zile mai târziu.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție la PRO TV), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv PRO TV și Prima TV).

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *