Dislalia consoanelor P – B – F – V – M

Tulburările de articulație a sunetelor labiale apar frecvent la copiii care prezintă fisuri labio-paltine sau tulburări de auz accentuate. 

Datorită faptului că articularea acestor sunete este accesibilă văzului, înlăturarea dislaliilor labiale se face cu multă ușurință. De obicei pe baza unui model precis de articulare oferit de către trainer, copiii reușesc să pronunțe corect sunetele.

Sunetul P se va forma obișnuindu-se copiii să-și strângă buzele întinse, astfel încât aerul expulzat cu putere se despartă buzele unite. 

Sunetul B se va forma prin aceeași poziție a buzelor în timp ce se expulzează suflul sonor. Uneori acest sunet se poate obține prin umflarea obrajilor înainte de pronunțare și expulzarea bruscă a aerului adunat în momentul despărțirii buzelor. Diferențierea sunetului sonor B de sunetul surd P se va face prin exerciții de pronunțarea alternativă a acestor sunete: P-B, P-B, P-B,…, în timp ce copilul își controlează vibrațiile faringiene cu dosul degetelor.

Sunetul M se va forma prin scurgerea lină a suflului prin căile nazale, în timp ce buzele sunt apropiate. Ca în cazul sunetului N, și în cursul pronunțării sunetului M vibrațiile nazale vor fi percepute de către copii prin strângerea ușoară a nasului. 

Sunetul F se va obține prin încercări de ridicare a buzei superioare până la descoperirea totală a dinților superiori, în timp ce buza inferioară va fi plasată sub dinții superiori odată cu expulzarea prelungită a suflului. 

Sunetul V se deosebește de sunetul surd F prin vibrația corzilor vocale și printr-o ușoară vibrație a buzelor în decursul pronunțării. Copiii vor fi ajutați să perceapă vibrațiile labiale atingând cu degetele buzele trainerului sau ale unui copil care pronunță sunetul v prelungit (vvvvv…)

Întocmai ca în cazul celorlalte sunete, se va insista în primul rând asupra exercițiilor de diferențiere a sunetelor labiale perechi

  • pot – bot 
  • pară – bară 
  • parcă – barcă 
  • puf – buf 
  • brav – praf 
  • corb – corp 
  • far – var 
  • varsă – farsă etc. 

În continuare, consolidarea sunetelor labiale în vorbirea curentă se va face prin procedeele descrise.

🔎🔎🔎 Vezi și:

Dislalia sunetelor:

C – G – H și L

T – D – N

CURS DE DICȚIE

 

Fie că îți dorești o carieră de succes, mai multă încredere în propria persoană sau să îți îmbunătăţeşti relațiile cu cei din jur, o dicție antrenată te va ajuta cu siguranță.

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *