CURIOZITĂȚI: De unde provin denumirile județelor din Oltenia?

CURIOZITĂȚI: De unde provin denumirile județelor din Oltenia?

CURIOZITĂȚI: Te-ai întrebat vreodată de unde provin denumirile județelor care compun Oltenia?

Oltenia este o regiune situată în sud-vestul României, compusă în prezent din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. De-a lungul timpului regiunea a trecut prin numeroase schimbări și a fost influențată cultural de multe popoare care s-au intersectat cu locuitorii acestei zone care își ia denumirea de la râul Olt.

De aceea, în mod tradițional, olteni sunt numiți locuitorii teritoriului delimitat la est de râul Olt, fiind și granița naturală ce separă Oltenia de Muntenia.

Sticky și insula misterioasă, de Carmen Ivanov

De unde provine denumirea de Oltenia?

Denumirea provinciei vine chiar de la râul Olt, pe care romanii, după cucerire, l-au botezat Alutus.

Foarte interesant este că în nordul Olteniei (pe teritoriul județelor Vâlcea și Gorj) există o regiune mai mică, cu propriile tradiții și bogății naturale, denumită „Oltenia de sub munte”.

Și gramatica are referințe geografice. De aceea, când ne referim la perfectul simplu creierul îl asociază instantaneu cu Oltenia. În această zonă se utilizează cel mai mult respectivul timp verbal, fiind o particularitate a zonei.

Curs de Voice Over de audiobook, online, din 05 septembrie 2024

Din regiunea Olteniei provin și figuri importante ale culturii: Constantin Brancuși, Petrache Poenaru, Amza Pellea, Eugen Ionescu sau Marin Sorescu.

De unde provin denumirile județelor?

Acum că am lămurit cele mai importante aspecte cu privire la Oltenia, să trecem la tema principală: de unde provin denumirile județelor Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea?

Doljul este situat în centrul Olteniei și își trage numele din vechea denumire slavă „dol” care înseamnă „vale” sau „teren jos”. Provine de la geografia județului. În trecut, această regiune a fost locuită de slavi, iar influența lor a rămas imprimată în toponimia locului.

Numele județului Gorj provine tot din slavă, de la cuvântul „gora”, care înseamnă „munte”. Astfel, „Gorj” ar putea fi tradus ca „ținutul din munte”. Trebuie spus că relieful județului include o parte însemnată a Carpaților Meridionali.

Vâlcea este județul vecin Gorjului și există două teorii cu privire la numele său. Fie provine din cuvântul slav „vâlk“ (care înseamnă lup), fie din latinescul „vallicella“ (vale îngustă).

Județul Mehedinți are o denumire care derivă din numele unui vechi cnezat românesc. Are de asemenea origini în limba slavă. Istoricul Bogdan Petriceicu Haşdeu susține în „Istoria Critică a Românilor” (lucrare citată și de ziarul Adevărul) că numele de Mehedinţi vine de la Mehedinski, care se referă la teritoriul din jurul oraşului Mehadia, aflat în județul vecin Caraş Severin.

Astfel, ar putea fi tradus prin „aproape” sau „de lângă”.

Numele județului Olt este strâns legat de râul cu același nume, care traversează regiunea de la nord la sud.

Așadar, cu influențe slave și romane, adăugând și trăsăturile geografice distincte ale fiecărui județ, aceste denumiri sunt dovezi clare ale evoluției istorice precum și a înțelepciunii populare.

Te poți înscrie la următorul curs de Comentator Sportiv care începe în septembrie AICI.

Detalii despre cursul de Comentator Sportiv organizat de Dicție.ro găsești AICI.

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 16 locuri sunt disponibile la cursul de prezentator/comentator de știri sportive organizat de dictie.ro: cursul începe pe 25 septembrie 2024 și se va încheia pe 11 decembrie 2024.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție, KISS FM), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv Pro TV, Prima Sport).

Când are loc cursul de comentator sportiv?

Perioada de desfășurare este între 25 septembrie – 11 decembrie 2024, iar testarea finală are loc în ultima săptămână de studii. Durata cursurilor este de 12 săptămâni, câte 3 ore pe săptămână între orele: 16:30 – 19:30. Există posibilitatea participării online la curs.

Ce înveți?

– prezentare la prompter știri sportive

– transmisiuni în direct (LIVE)

– STAND-UP

– comentariu sportiv

– dezbatere cu invitat

– dicție și comunicare

– redactare știri sportive

– tehnica interviului

– tehnica lecturii la microfon

– dezvoltarea cunoștințelor sportive

Ce primești?

Manualul de dicție Șase sași în șase saci

Minimum 6 filmări sau înregistrări audio cu știrile prezentate sau meciurile comentate.

Toți participanții vor primi diplomă de participare la Cursul: Prezentare știri sportive.

Cursurile de comentator sportiv se desfășoară la sediul dictie.ro din Piața Romană, pe strada Tache Ionescu 5.

Cât costă?

Cât costă: 650 EURO (Există posibilitatea de plată în două rate).

Foto: Pixabay

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din SEPTEMBRIE 2024.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 337

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *