De unde vine expresia „a da ortul popii” și ce înseamnă?

De unde vine expresia „a da ortul popii” și ce înseamnă?

De unde provine expresia „a da ortul popii”, folosită destul de des de vorbitorii de limbă română în contexte nu tocmai fericite.

Când vine vorba de originea lor, unele expresii îi pun în încurcătură pe vorbitori. Unele proverbe populare pleacă de la un lucru care cândva reprezenta o realitate, iar în timp respectivul context s-a schimbat cu totul, devenind mai mult o metaforă sau o expresie care amintește de o practică arhaică.

Cum ajung unele proverbe să aibă o semnificație atât de diferită comparativ cu însemnătatea lor originală? Greu de spus uneori, însă avem multe exemple.

Hai și tu, din septembrie, la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

Este evident că românii au fost influențați constant de-a lungul sutelor de ani de multe popoare care au poposit pe aceste meleaguri. Și cultura și mentalitatea noastră a fost transformată de aceste influențe.

De exemplu, expresia „a da ortul popii” înseamnă, mai simplu, „a muri”. Dacă este evident că „popa” are legătură cu ritualul înmormântării, îți voi explica ce legătură are „ortul”.

Cuvântul „ort” provine din limba germană, pe filieră poloneză, şi înseamnă „o pătrime”. Numele era atribuit unei monede mici, din argint, cu o greutate de aproximativ 7 grame, care avea valoarea unui sfert de leu vechi sau de taler vechi.

Bănuţul a circulat în Europa în Evul Mediu, inclusiv în Ţările Române, fiind întâlniţi şi în secolul al XVIII-lea.

Foto: Muzeul George Severeanu

O tradiție bisericească

Nu a durat mult până când „ortul” a devenit piesa centrală a unei vechi tradiții bisericești. Mai precis, după moarte, rudele răposatului aveau obligația să-i pună acestuia alături un banuț… pentru lumea cealaltă.

De asemenea, același tip de monedă se folosea și pentru plata preotului.

Ulterior, după ce ortul a dispărut, a rămas doar expresia „a da ortul popii”, sinonimă cu dispariția cuiva.

Tabere de vară

A venit vara, iar cei mici sunt oficial în vacanță. Dacă vrei ca micuțul tău să petreacă un timp de calitate, îți recomand taberele marca Dicție.ro, în care cei mici învață să vorbească corect, învață tehnici de actorie, dar și de televiziune sau radio. Mai mult, distracția este și ea garantată.

Tabăra TV Dicție.ro copii: 17-23 iulie 2023 (7 zile/6 nopți) – mai sunt 8 de locuri disponibile

Unde? La Bușteni, județul Prahova. 34 de locuri sunt disponibile în această tabără! Pentru a rezerva un loc trebuie efectuată înscrierea și achitat un avans de 800 de lei nerambursabil. Costul total al taberei este de 2600 de lei.

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Tabăra Urbană de Televiziune Dicție.ro, 10-14 iulie 2023, la București

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *