Curiosul caz al cuvântului GRAFFITI

Curiosul caz al cuvântului GRAFFITI

Cu siguranță ai auzit și tu de GRAFFITI, o formă de artă urbană cu un puternic mesaj social, care exprimă, la fel ca în arta clasică, idei, stări și concepte despre esența umană sau a naturii.

Din punct de vedere lingvistic, termenul „graffiti” este ceva special.

Este un neologism, cuvânt împrumutat din limba italiană, pe care noi românii l-am adaptat așa cum ne-am priceput mai bine.

Poate nu știai, de exemplu, că „graffiti” este, de fapt, forma de PLURAL și mult timp varianta „GRAFFITI-uri” era ceva greșit.

De ce? Pentru că în acest fel erau adunate două mărci de plural, una din limba de origine, iar alta prin prisma adaptării morfologice românești.

Care este singularul cuvântului GRAFFITI?

După cum ți-am spus mai sus, GRAFFITI este un cuvânt italienesc și înseamnă: „Inscripție sau desen executat prin zgâriere pe monumentele antice. Inscripții sau desene zgâriate pe pereți”, conform Dicționarului explicativ al limbii române.

În italiană, „graffiti” era forma de plural, iar „graffito” cea de singular.

Când a fost asimilat în limba română, singularul „graffito” a dispărut. În ediția a doua a Dicționarului dictionarul ortografic ortoepic si morfologic, „graffiti” era un substantiv neutru plural, defectiv de singular.

Acum, în cea mai recentă ediție DOOM, a fost adăugată, oficial, și varianta „graffitiuri” ca formă de plural:

!graffiti (decorațiune murală) (it.s. n.pl. graffitiuri

 

Foto: Pexels

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară între 16-17 septembrie 2023 și 07-08 octombrie 2023 Curs Voice Over.

Hai și tu, din septembrie, la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

Tabere de vară

A venit vara, iar cei mici sunt oficial în vacanță. Dacă vrei ca micuțul tău să petreacă un timp de calitate, îți recomand taberele marca Dicție.ro, în care cei mici învață să vorbească corect, învață tehnici de actorie, dar și de televiziune sau radio. Mai mult, distracția este și ea garantată.

Tabăra TV Dicție.ro copii: 17-23 iulie 2023 (7 zile/6 nopți) – mai sunt 8 de locuri disponibile

Unde? La Bușteni, județul Prahova. 34 de locuri sunt disponibile în această tabără! Pentru a rezerva un loc trebuie efectuată înscrierea și achitat un avans de 800 de lei nerambursabil. Costul total al taberei este de 2600 de lei.

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Tabăra Urbană de Televiziune Dicție.ro, 10-14 iulie 2023, la București

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *