Cum te pregătești mental pentru o prezentare importantă?

Cum te pregătești mental pentru o prezentare importantă?

Cum te pregătești mental pentru o prezentare importantă?

Felul în care mintea se adaptează la anumiți stimuli este influențat mai ales de frecvența cu care practici anumite rutine. O stare de anxietate venită în întâmpinarea unui eveniment foarte stresant poate influența inclusiv felul în care corpul tău se comportă.

De câte ori nu ți s-a întâmplat să ai supriza ca mâinele și picioarele tale să se miște de parcă ar fi niște entități separate?

Uneori starea de stres pe care o ai înainte de o prezentare importantă, de exemplu, poate fi gestionată cu unele tehnici de antrenament mental.

Sticky și insula misterioasă, de Carmen Ivanov

O minte puternică este o minte antrenată

Expresia „puternic mental” este folosită mai ales în sporturile de anduranță, însă înțelesul ei poate fi la fel de bine aplicat și în viața de zi cu zi. A devenit o provocare, într-un secol al vitezei, să ai o mentalitate puternică, care să rămână neclintită în fața provocărilor exterioare.

Cu toții avem lucruri la care suntem buni, fie că vorbim despre o anumită ramură a jobului pe care-l defășurăm, fiecare vorbim despre o pasiune.

E foarte important ca atunci când avem de a face cu un moment stresant, cum ar fi o prezentare importantă în fața a o mie de oameni, să ne amintim lucrurile pe care le stăpânim cu adevărat.

Dacă ești anxios, felul în care te comporți sub presiune se poate materializa în anumite gesturi (mișcatul excesiv al mâinilor, uscarea gurii, bâlbâiala, avalanșa de „ă-uri”). Așadar, amintește-ți cum te simți când execuți o acțiune la care ești bun și în timpul căreia nu te confrunți cu posibile atacuri de panică.

Cultivă acele sentimente și încearcă să fii conștient de ele.

Curs de Voice Over, în 20 iulie 2024, la București

O pregătire solidă pentru o prezentare importantă

Multe dintre emoțiile negative care acaparează un vorbitor au legătură cu pregătirea sa. O pregătire amănunțită cu privire la prezentarea importantă pe care urmează să o susțină poate scuti mintea unui student, de exemplu, de un noian de gânduri negative și scenarii de tipul „dacă voi fi întrebat și despre…”.

Pregătirea solidă are două părți esențiale. Mai întâi trebuie să stăpânești tot ce ține de subiectul pe care-l iei în discuție și să te gândești inclusiv la scenarii alternative în care discuția s-ar putea ramifica către subiecte conexe.

Apoi înainte de o prezentare importantă trebuie să urmezi o rutină specifică. O performanța bună va fi influențată pozitiv sau negativ de odihna pe care ai alocat-o, de lucrurile pe care le mănânci, de tonusul muscular și, bineînțeles, de felul în care pronunți cuvintele.

Îți recomand să dormi cel puțin 8 ore pe noapte, să bei minim 3 litri de apă în fiecare zi, să faci exerciții fizice și stretching, iar dacă se poate să nu mănânci picant, să nu bei cafea și nici băuturi acidulate înainte de eveniment.

Exprimare eficientă

Succesul unei prezentări este influențat mai ales de chimia dintre vorbitor și publicul său. Conexiunea pe care acesta o stabilește cu oamenii din sală este vitală.

În afară de regulile clasice de public speaking precum captarea atenției de la început sau utilizarea eficientă a limbajului non-verbal, vorbitorul trebuie să aibă și o exprimare clară.

O dicție bună transmite profesionalism și încredere, de aceea trebuie să pui accent pe o perfecționare a acestei abilități. Pe lângă faptul că mesajul ajunge corect la interlocutori, o dicție bună poate accentua emoțiile și intențiile din spatele cuvintelor.

CURS DE DICȚIE

Câteva sfaturi punctuale

  • Dacă ești cu adevărat stresat și nervos înainte de o prezentare importantă, trebuie să te calmezi. Respiră adânc și lung pentru a-ți regla ritmul cardiac.
  • Gândește-te că performezi la cel mai înalt nivel și că ai cea mai bună prestație din câte ai fi putut avea.
  • Setează-ți o gândire pozitivă. La fel ca sportivii, vorbitorii nu ar trebui să se concentreze asupra sentimentelor negative, deoarece acest lucru va avea un efect toxic asupra performanței lor.
  • Te-ai pregătit temeinic, deci nu există ceva care să te poată lua prin surprindere.
  • Dormi suficient și bea apă.
  • Execută niște exerciții de încălzire vocală înainte de prezentare.
  • Poartă haine lejere, eventual care-ți amplifică siguranța de sine.

În final, ține minte că succesul este o combinație de pregătire și oportunitate.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Te poți înscrie la următorul curs de Comentator Sportiv care începe în septembrie AICI.

Detalii despre cursul de Comentator Sportiv organizat de Dicție.ro găsești AICI.

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 16 locuri sunt disponibile la cursul de prezentator/comentator de știri sportive organizat de dictie.ro: cursul începe pe 25 septembrie 2024 și se va încheia pe 11 decembrie 2024.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție, KISS FM), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv Pro TV, Prima Sport).

Când are loc cursul de comentator sportiv?

Perioada de desfășurare este între 25 septembrie – 11 decembrie 2024, iar testarea finală are loc în ultima săptămână de studii. Durata cursurilor este de 12 săptămâni, câte 3 ore pe săptămână între orele: 16:30 – 19:30. Există posibilitatea participării online la curs.

Ce înveți?

– prezentare la prompter știri sportive

– transmisiuni în direct (LIVE)

– STAND-UP

– comentariu sportiv

– dezbatere cu invitat

– dicție și comunicare

– redactare știri sportive

– tehnica interviului

– tehnica lecturii la microfon

– dezvoltarea cunoștințelor sportive

Ce primești?

Manualul de dicție Șase sași în șase saci

Minimum 6 filmări sau înregistrări audio cu știrile prezentate sau meciurile comentate.

Toți participanții vor primi diplomă de participare la Cursul: Prezentare știri sportive.

Cursurile de comentator sportiv se desfășoară la sediul dictie.ro din Piața Romană, pe strada Tache Ionescu 5.

Cât costă?

Cât costă: 650 EURO (Există posibilitatea de plată în două rate).

Foto: Pixabay

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din IUNIE 2024.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *