Tips&Tricks. Iată cum să prezinți știri la radio mai eficient

Tips&Tricks. Iată cum să prezinți știri la radio mai eficient

Odinioară principala sursă din care oamenii își luau informațiile, știrile radio au devenit o specie pe cale de dispariție. Stațiile radio s-au reprofilat, se concentrează mai mult pe muzică și divertisment, iar știrile au rămas înghesuite în cel mult trei minute (fără inserturi, reporteri sau corepondenți din țară).

Puține sunt posturile radio care mai dedică 15 minute sau jumătate de oră unui jurnal de știri, cu informații de actualitate, din politică sau externe.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-27 iunie 2025, la Bran

Totul s-a mutat pe internet, însă prezentarea știrilor la radio necesită în continuare antrenament, pasiune și anumite abilități pe care nu toată lumea le dezvoltă. Felul în care prezinți știri la radio te poate ajuta, de pildă, să prezinți o emisiune pe YouTube sau un podcast cu știri.

Curs de radio, din 04 februarie 2025, la București

Ți-am pregătit o listă cu cele mai importante ponturi despre prezentarea știrilor la radio.

Care este publicul?

Prezentarea știrilor la radio necesită o combinație de claritate și viteză pentru a capta atenția ascultătorilor.

Primul pas este să îți cunoști foarte bine publicul. Așa vei alege subiectele relevante pentru ascultătorii tăi. Ascultătorii de radio sunt adesea persoane mature, aflate în mișcare și angajate în activități importante.

De exemplu, sunt potrivite știrile despre taxe, trafic, vreme, sport și politică. Dar ține minte, trebuie să ai și un strop de culoare în știrile tale, așa că nu te feri de titlurile de lifestyle.

Totul trebuie să fie clar

Clar și când vine vorba de voce, dar mai ales când vine vorba de informație. Poate cel mai important sfat pe care eu l-am primit cu privire la știrile pe care le scriu pentru radio este următorul: nu intra în emisie până tu însuți nu înțelegi bine subiectul.

Dacă tu nu înțelegi subiectul, nici publicul tău nu o va face.

La radio, timpul este limitat, așa că fiecare cuvânt contează. Evită să te întinzi prea mult asupra detaliilor irelevante și concentrează-te pe esență. Structura știrilor trebuie să fie clară: deschide cu cele mai importante informații (metoda piramidei inversate), urmate de detalii secundare sau de background (așa cum se numesc ele în limbaj de specialitate).

Intonația și ritmul

Tonul vocii tale are un impact major asupra felului în care este percepută o știre. Folosește un ton calm și autoritar pentru a transmite credibilitate și profesionalism. Intonația corectă poate adăuga dinamism prezentării și poate capta atenția publicului.

Evită monotonia și schimbă ritmul atunci când este necesar pentru a menține interesul.

Vorbitul prea repede sau prea încet poate afecta felul în care sunt percepute știrile. Ritmul variază în funcție de subiectul știrii: cele de ultimă oră pot fi prezentate mai rapid, în timp ce subiectele complexe, de analiză, necesită un ritm mai lent.

Pauze

Pauzele sunt foarte importante într-un buletin de știri. Dacă sunt bine plasate, pot ajuta la accentuarea unor informații importante și pot oferi ascultătorilor un moment de gândire asupra celor spuse.

Nu te teme nici să faci pauze scurte pentru a separa ideile și pentru a face știrile mai ușor de urmărit.

Momente de improvizație

Oricât de bine pregătit ai fi, uneori pot apărea situații neprevăzute: probleme tehnice sau schimbări de ultim moment în știri. Este important să îți dezvolți abilitatea de a improviza.

Pregătirea unor formule sau fraze „de siguranță” te poate ajuta să umpli golurile. De asemenea, trebuie să ai cu tine un pix și niște coli de hârtie.

Dacă ești nevoit să reformulezi ceva, folosește fraze scurte și cuvinte mai puțin complicate.

Evită anumite formulări

Este esențial să eviți limbajul tehnic sau jargonul specific unor domenii restrânse. Termenii din medicină, justiție sau economie trebuie explicați pe înțelesul publicului larg, însă fără a distorsiona mesajul.

Asta va face ca știrile tale să fie accesibile pentru un public mai variat și să fie înțelese rapid, chiar și de cei care nu sunt familiarizați cu subiectul.

Prezentarea știrilor la radio este o artă care necesită o combinație de abilități tehnice și personale. Aceste sfaturi vor contribui la livrarea unor știri într-un mod mai eficient.

Foto: Pixabay

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Curs de dicție pentru copii, din 07 noiembrie 2024

Am dat startul cursurilor de dicție pentru copii – în sală. Echipa dicție.ro este aici pentru a te ajuta la fiecare pas. Cursul folosește metode unice de exersare a dicției și se adresează copiilor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția. Grupele conțin maximum 12 copii. Înscrie-te ACUM!

În fiecare joi de la ora 17:00 până la ora 18:30.  Patru ședințe pe lună. Începem din 07  noiembrie 2024.

Taxa pentru un curs timp de o lună este de 500 de lei. 4 ședințe de câte o oră și jumatate în fiecare joi.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din NOIEMBRIE 2024.

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 340

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *