Cum să devii un voice-over mai autentic?

Cum să devii un voice-over mai autentic?

Cum să devii un voice-over mai autentic? Este o întrebare crucială pe care orice actor vocal trebuie să și-o pună într-un punct al carierei sale.

Este evident că la început e mai important să deprinzi abilități cât mai diverse și dintr-o paletă ceva mai largă. Pe măsură ce te perfecționezi și, eventual, ajungi să ai contracte și contacte, e important să devii autentic. Ca voice-over, e important să lucrezi la proiectele în care crezi, să citești lucrurile cu care te identifici și să îți aduci aportul în proiectele cu care rezonezi și care se pliază cel mai bine pe valorile tale.

Poți, evident, să nu faci nimic din toate astea și să te implici în lucruri venite la întâmplare. Pe termen lung, toate proiectele funcționează precum o carte de vizită. Trebuie să le alegi cu grijă ce voice-over ești.

Ți-am pregătit câteva sfaturi despre cum să devii mai autentic în munca ta de voice-over.

Sticky și insula misterioasă, de Carmen Ivanov

1. Stabilește care sunt valorile tale

În actoria vocală, ca în orice ocupație, ar fi bine să te ghidezi după un set de principii de bază, de la care să nu te abați. Dacă tu ca persoană nu rezonezi cu mesajele anumitor campanii sau branduri, ar fi bine să nu te asociezi cu ele niciodată.

Asocierea cu ele nu va face decât să îți alimenteze o frustrare permanentă și să îți scadă considerabil stima de sine.

E foarte important să crezi în proiectele cu care te asociezi, mai ales când vocea ta va fi „sinonimă” cu respectivele produse. Dacă în particular promovezi mâncarea sănătoasă, ar putea apărea un conflict mental major în cazul în care ai pune voci pentru branduri de fast-food de exemplu.

Vei suna mai autentic atunci când esti confortabil cu rolul tău.

2. Fii mai selectiv cu rolurile tale

După ce ți-ai stabilit un set de valori, e important să fii mai selectiv cu rolurile pe care le accepți. Dacă la început ai fi tentat să nu refuzi nimic, pe măsură ce avansezi va trebui să o faci.

În primul rând din considerente logistice, deoarece nu poți duce la capăt toate proiectele. În al doilea rând te lovești următoarea dilemă: este în acord proiectul cu lucrurile în care cred?

Răspunsul nu va fi întotdeauna simplu.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

3. Conectează-te cu personajele pe care le interpretezi

Găsirea punctelor comune pe care le ai cu personajul tău este utilă pentru crearea unei prestații mai autentice. Autenticitatea vine și prin prisma experiențelor tale trecute. Vei constata că unele personaje sau proiecte se potrivesc mai bine pentru că ești în armonie cu ceea ce reprezintă ele.

Integrarea unor părți din tine poate veni natural, mai ales dacă ești în acord cu personajul tău sau dacă îți place materialul pe care îl citești.

Mulți actori adoptă, inclusiv, aceeași postură cu personajelor lor (în desene animate sau dublaje), ceea ce face ca performanțele lor să fie cu atât mai convingătoare.

Curs de Voice Over, în 20 iulie 2024, la București

4. Experimentează puțin câte puțin

Uneori e complicat să îți dai seama de toate lucrurile pe care le-am trecut în revistă mai sus. De aceea, e foarte importantă să ai o discuție serioasă cu tine și eventual cu persoanele în care ai mare încredere.

Trebuie ca mai întâi să îți lămurești unele întrebări cruciale pe care le ai despre tine și despre meseria pe care vrei să o faci, iar apoi să îți formezi câteva așteptări realiste (bani, roluri, proiecte).

Ulterior poți începe să experiementezi. Ar fi bine, pentru liniștea ta, să experimentezi puțin câte puțin și să nu faci pași radicali într-o direcție sau asta. Totuși, dă curs tuturor discuțiilor și mergi la cât mai multe castinguri. Vei vedea apoi ce se materializează sau nu.

Te poți înscrie la următorul curs de Comentator Sportiv care începe în septembrie AICI.

Detalii despre cursul de Comentator Sportiv organizat de Dicție.ro găsești AICI.

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 16 locuri sunt disponibile la cursul de prezentator/comentator de știri sportive organizat de dictie.ro: cursul începe pe 25 septembrie 2024 și se va încheia pe 11 decembrie 2024.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție, KISS FM), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv Pro TV, Prima Sport).

Când are loc cursul de comentator sportiv?

Perioada de desfășurare este între 25 septembrie – 11 decembrie 2024, iar testarea finală are loc în ultima săptămână de studii. Durata cursurilor este de 12 săptămâni, câte 3 ore pe săptămână între orele: 16:30 – 19:30. Există posibilitatea participării online la curs.

Ce înveți?

– prezentare la prompter știri sportive

– transmisiuni în direct (LIVE)

– STAND-UP

– comentariu sportiv

– dezbatere cu invitat

– dicție și comunicare

– redactare știri sportive

– tehnica interviului

– tehnica lecturii la microfon

– dezvoltarea cunoștințelor sportive

Ce primești?

Manualul de dicție Șase sași în șase saci

Minimum 6 filmări sau înregistrări audio cu știrile prezentate sau meciurile comentate.

Toți participanții vor primi diplomă de participare la Cursul: Prezentare știri sportive.

Cursurile de comentator sportiv se desfășoară la sediul dictie.ro din Piața Romană, pe strada Tache Ionescu 5.

Cât costă?

Cât costă: 650 EURO (Există posibilitatea de plată în două rate).

Foto: Pixabay

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din IUNIE 2024.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *