Cum poți ajunge narator de audiobook? Primii pași (Partea 1)

Cum poți ajunge narator de audiobook? Primii pași (Partea 1)

Poveștile fac parte din viața fiecăruia dintre noi. Indiferent de formă, cu toții „consumăm” povești. Fie că alegem filme, seriale, cărți clasice sau cărți audio, povestea este unul dintre elementele care trasformă produsul respectiv din ceva mediocru în ceva foarte bun.

În cazul audiobook-urilor, pe lângă povestea care trebuie să fie fără cusur, și vocea naratorului trebuie să aibă câteva elemente care să transforme experiența ascultătorului în ceva special.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Te-ai întrebat cum poți ajunge și tu narator de audiobook?

Cu siguranța nu există o rețetă universală care să se aplice tuturor, însă există unele ponturi care urmate cu consecvență te pot aduce mai aproape de visul tău, acela de a fi narator de audiobook,

În cazul cărților ai de a face cu numeroase personaje, cărora trebuie să le dai viață într-o manieră distinctă, astfel încât  să captivezi ascultătorul și să îl transpui într-o altă lume, mai ales în cazul operelor de ficțiune.

Capacitatea de diferenția personalități

Unul dintre cele mai importante sfaturi este legat tocmai de capacitatea naratorului de a fi versatil și de a putea interpreta personajele într-un mod cât mai diferit, pentru a crea dinamism și adâncime poveștii.

Ca narator, să te identifici cu un personaj fictiv înseamnă să te cufunzi în „ființa acestuia”, să preiei din trăsăturile sale, care de multe ori sunt complet diferite de ale tale.

Cultură generală

Poate pare legat de un alt subiect, însă te asigur că acest sfat este cât se poate de valabil și în cazul naratorilor de audiobook. Trebuie să ai o cultură generală bogată. Dacă vei cunoaște anumite noțiuni istorice sau sociologice, cuvinte și tradiții ale unor locuri, vei putea citi mult mai profund o anume carte.

De asemenea, ca narator, trebuie să ai și capacitatea de a te documenta. De exemplu, în cazul în care dai peste un cuvânt pe care nu știi cum să-l pronunți, această abilitate te va ajuta.

Exersează

Trebuie să exersezi constant, iar dacă ești la început acest lucru este esențial. Va putea fi metoda perfectă pentru a-ți construi un portofoliu cu care mai apoi să prinzi contracte și astfel să poți profesa în industria audiobook-urilor.

Este necesar să ai o rutină bine pusă la punct și o disciplină de la care să nu te abați.

La fel ca un sportiv, și tu, ca voice over, trebuie să ai antrenamente în fiecare zi.

Contactează alți naratori

Ca în fiecare meserie, și ca voice over de audiobook s-ar putea să îți fie de ajutor o perioadă de „ucenicie”. Mai ales dacă ești tânăr și îți dorești foarte tare să faci această meserie, un sfat ar fi să contactezi oameni cu experiență în domeniu și care îți plac.

Astfel, vei avea șansa să înveți această activitate la primă mână, iar apoi să îți formezi propriul stil.

Curs de Voice Over de Audiobook, online

Dacă îți dorești să fii vocea cărților pe care, mai nou, le ascultăm, hai la cursul de Voice Over de de audiobook! Atenție, locurile sunt limitate!

O voce antrenată pentru lecturarea de audiobook este esențială pentru transmiterea emoțiilor, pentru a introduce ascultătorul în atmosfera și epicul romanului sau pentru a anima diverse personaje (mai ales în cărțile pentru copii). O voce antrenată ajută la menținerea atenției și la asigurarea înțelegerii mesajului transmis.

Următorul curs are loc între 02-23 noiembrie 2023.

 

Foto: Pexels

Carmen Ivanov, la Tați în aer de la Europa FM: „E important să le vorbim uneori copiilor ca unor oameni mari”

 

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară între 07-08 octombrie 2023 Curs Voice Over.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *