CETĂȚEANĂ sau CETĂȚEANCĂ?

CETĂȚEANĂ sau CETĂȚEANCĂ?

CETĂȚEANĂ sau CETĂȚEANCĂ?

Unii termeni din limba română generează confuzii printre vorbitori. Una dintre situațiile comune în acest sens este cea legată de forma corectă în situația „cetățeană” sau „cetățeancă”.

În opinia multora, al doilea termen – cetățeancă – nu este tocmai corect. Fonetic, mai ales, îi supără pe mulți, așa că este evitat.

În loc, este preferată forma „cetățeană”.

Pe de altă parte, sunt vorbitori care folosesc doar termenul „cetățeancă”.

CETĂȚEANĂ sau CETĂȚEANCĂ?

Reprezintă însă o alegere subiectivă, având în vedere că AMBELE FORME SUNT CORECTE.

Dicționarele prezintă ambele forme (cetățeană și cetățeancă) ca fiind acceptate, de ceea nu este greșită folosirea niciuneia dintre cele două.

Un monstru în vacanță

Iată explicația:

CETĂȚEAN, CETĂȚEANĂ, cetățeni, -e, s. m. și f. Persoană aparținând unui stat, care se bucură de drepturi civile și politice și care are anumite obligații față de acel stat. ♦ (La vocativ) Termen oficial de adresare; cuvânt cu care ne adresăm unei persoane al cărei nume nu-l cunoaștem. – Cetate + suf. -ean.

CETĂȚEÁNCĂ ~énce f. Femeie care face parte din populația stabilă a unui stat, având toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege. /cetățean + suf. ~că

Foto: Pexels

Carmen Ivanov, la Tați în aer de la Europa FM: 

Profesoara de dicție Carmen Ivanov, trainer și fondatoare a școlii Dicție.ro, a fost invitată în emisiunea de parenting „Tați în aer”, difuzată de postul radio Europa FM.

În show-ul realizat de Alex Grecu și Daniel Osmanovici, Carmen Ivanov a explicat câteva lucruri foarte utile pentru părinți, despre importanța pronunției corecte la copii.

„Dicția este unul dintre elementele cele mai importante atunci când vine vorba despre dezvoltarea emoțională a copilului. De felul în care el vorbește, depinde viitorul său”, a afirmat Carmen Ivanov.

ATENȚIE: Pericolul este că cei mici își vor forma niște obiceiuri greșite, cum ar fi să pună incorect limba în cavitatea bucală, astfel încât unele sunete să nu mai iasă corect.

Dacă vrei ca cel mic să vorbească corect, poți opta pentru curs de dicție marca Dicție.ro.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară între 07-08 octombrie 2023 Curs Voice Over.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *