Cele mai grele 5 lucruri atunci când trebuie să vorbești în public

Cele mai grele 5 lucruri atunci când trebuie să vorbești în public

A vorbi în public este greu. Întreabă pe oricine care a vorbit vreodată în fața unui public. Chiar și cei mai buni îți vor spune că nu este floare la ureche, cel puțin nu la început. Dacă îi întrebi, totuși, de ce cred ei că vorbirea în public este dificilă, răspunsurile cu siguranță vor varia.

A vorbi în public, la urma urmei, este mai mult decât a vorbi în fața unui public. Mai sunt și alte lucruri pe care trebuie să le faci. Trebuie să creezi un scenariu, să-l reții (cel puțin scheletul discursului) și să adaugi și suport vizual dacă e cazul. Trebuie să știi cum să-ți folosești mâinile, corpul și fața pentru a-ți transmite mesajul. De asemenea, trebuie să știi cum să-ți folosești vocea pentru a atrage atenția publicului. 

  • Întrebarea importantă este următoarea: care este cea mai grea parte a vorbitului în public?

1. Să te relaxezi

Oamenii, în special cei cu glossofobie sau frica de a vorbi în public, vor avea dificultăți să țină sub control emoțiile. Mulți tremură la vederea publicului (sau doar la ideea de a vorbi în fața unei mulțimi), încep să vorbească cu o voce pițigăiată sau, mai rău, își pierd vocea.

DE CE NE ESTE FRICĂ SĂ VORBIM ÎN PUBLIC?

Ceea ce face ca stăpânirea emoțiilor să fie atât de dificilă este că, de fapt, corpul tău este cel care te face să faci toate acele lucruri. Și dacă corpul tău deține controlul și nu tu, ce altceva poți face, nu?

Vestea bună este că există ceva ce poți face, cel puțin în ceea ce privește manifestarea acestor emoții. Deoarece știi că tremuratul, pierderea vocii și toate acele lucruri sunt doar răspunsul natural al corpului la o amenințare percepută, pentru a opri corpul să răspundă în acest fel, poți să-l faci să creadă că nu există nicio amenințare.

Așadar, respiră adânc, vorbește cu tine și inițiază o discuție motivațională, fă câteva exerciții fizice, măcar cele de încălzire, fă orice crezi că îți va face corpul să creadă că ești într-un loc sigur. Odată ce-ți convingi corpul că nu ești în pericol, toate acele „simptome” vor dispărea de la sine.

2. Să-ți amintești ce ai de spus

Vorbitorii în public conștiincioși creează un scenariu, îl memorează (sau cel puțin ideile principale) și apoi exersează în fața unei oglinzi sau în fața prietenilor înainte de ziua cea mare. Uneori, însă, indiferent de câte ori exersezi, se poate să uiți ce ai de spus odată ce te afli în fața unei mulțimi. Uneori, din cauza emoțiilor te poți găsi total nedumerit, chiar nu-ți amintești ce ai de spus.

Poți ieși din acest tip de situație cu o pregătire adecvată. Odată ce memorezi scenariul pe care urmează să-l livrezi publicului tău, asigură-te că nu îl arunci. Ia-l cu tine în timpul discursului tău. Așadar, dacă uiți brusc ceea ce ai de spus, poți să te întorci cu ușurință la notițele tale și să continui de acolo.

Pentru ca acest lucru să funcționeze este important că notițele tale să fie ușor de urmărit în primul rând. De aceea trebuie să ai un scenariu foarte organizat, cu puncte, nu cu sute de paragrafe pline de detalii inutile. În acest fel, dacă uiți ceva, nu trebuie să citești toată pagina pentru descoperi unde te-ai pierdut. Punctele marcatoare vor apărea pe pagină și poți relua cu ușurință informația de unde ai rămas.

Mai există o altă modalitate de a rezolva acest tip de situație: ajutoarele vizuale. Fă o prezentare Powerpoint și folosește-o ca ghid atunci când vorbești în fața publicului. Când te pierzi, privește ecranul. Dar asigură-te că îl utilizezi ca ghid, cu povesti ce vezi pe ecran.

3. Să faci publicul să fie atent

Când vorbești în public, nu trebuie să-ți faci griji doar despre modul în care vei susține discursul. Trebuie să te preocupi și de modul în care poți atrage și susține atenția publicului. Un discurs de succes, la urma urmei, nu înseamnă doar o bună performanță a vorbirii (folosirea corectă a mâinilor, a expresiilor faciale și a tonului vocii, printre altele, pentru a transmite mesajul). Totul este și despre transmiterea eficientă a mesajului tău.

Atragerea și susținerea atenției audienței, este, fără îndoială, dificilă. Ultimele cercetări au raportat că durata medie de atenție a oamenilor a scăzut acum la 8 secunde (de la 12 secunde). Așadar, dacă vrei să fii un vorbitor eficient, trebuie să știi cum să-i faci să te asculte activ:

BENEFICIILE UNEI ASCULTĂRI ACTIVE

Care este soluția? Ei bine, nu există altă soluție decât să te implici în primul rând. Nu urca pe scenă și ține un monolog. Chiar dacă ești vorbitorul, tot trebuie să-ți implici publicul. Folosește a doua persoană, „tu”, în loc de persoana a treia, „ei”. Pune întrebări audienței ori de câte ori poți și fă și o glumă dacă trebuie să detensionezi atmosfera sau să spargi gheața.

Conținutul tău, desigur, ar trebui să se învârtă și în jurul publicului. Ar fi trebuit să-ți planifici conținutul în funcție de nevoile publicului. Dacă ești expert în finanțe și vorbești cu începători în domeniul finanțelor, nu folosi termeni complecși pe care publicul tău nu i-ar înțelege. Cercetează publicul în prealabil și scrie acel discurs pe baza a ceea ce afli despre acesta.

 

4. Să răspunzi la întrebările din partea publicului

Pentru unii vorbitori, secțiunea de întrebări și răspunsuri este cea mai de temut parte a oricărei intervenții. De ce nu ar fi? Este acea parte asupra căreia nu ai niciun control. Membrii publicului tău sunt cei care pun întrebările și tu ești cel care răspunde. În esență, tu vei fi cel care reacționează de data aceasta.

Există o modalitate prin care poți face lucrurile puțin mai ușor pentru tine. În primul rând, trebuie să te pregătești înainte. Când îți scrii discursul, asigură-te că incluzi și întrebările pe care publicul ți le-ar putea pune și răspunsurile la acele întrebări. Deci tot timpul e bine să te gândești la acele potențiale întrebări și răspunsuri.

Ce se întâmplă dacă cineva te întreabă ceva la care nu știi răspunsul? Ei bine, orice ai face nu intra în panică. Folosește afirmația tipică „Nu am un răspuns acum, dar voi reveni la tine”. După ce ai terminat cu prezentarea, poți căuta răspunsul și să revii la persoana respectivă.

CUM SĂ RĂSPUNZI LA ÎNTREBĂRI CA UN PROFESIONIST

 

5. Să știi mereu ce să spui

Am spune că din toate punctele pe care le-am menționat până acum, acesta nu pare a fi o problemă atât de mare decât dacă ți se cere să ții un discurs pe loc. Dar dacă ți s-a dat suficient timp să te pregătești, ei bine, ar trebui să fii pregătit.

Asta înseamnă că ar fi trebuit să-ți scrii scenariul, să memorezi ideile principale și să exersezi. Astfel, când te vei urca pe scenă, vei ști ce să spui. Dacă uiți consultă punctul 2, astfel încât să știi exact cum să acționezi în astfel de situații.

Vorbitul în public devine mai ușor?

Toate acestea fiind spuse, întrebarea de un milion de dolari este următoarea: Vorbirea în public devine cu adevărat mai ușoară? Răspuns: Da! Trebuie doar să te obișnuiești puțin. Cu cât participi la mai multe intervenții, cu atât ai mai multe șanse să devii expert.

Asta presupune, desigur, să găsești mereu modalități de a te îmbunătăți la fiecare prezentare. Deci, dacă în cea de-a treia prezentare, de exemplu, nu ai știut să răspunzi la unele întrebări ale publicului pentru că nu ai pregătit întrebări potențiale (și răspunsuri), în a patra intervenție să știi mai bine, să te pregătești și să te aștepți la orice din parte publicului.

Dacă în cea de-a cincea prezentare ai uitat ce trebuia să spui, în următoarea prezentare folosește o prezentare PowerPoint pentru a te ajuta în timpul discursului.

Cu alte cuvinte, urmărește-te întotdeauna pentru a te îmbunătăți. Dacă ai această mentalitate, va veni un moment în care acele lucruri despre care ai spus că sunt cele mai grele părți ale vorbitului în public nu vor mai fi la fel de dificile pentru tine.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 503

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *