Cum să răspunzi la întrebări ca un profesionist

Cum să răspunzi la întrebări ca un profesionist

Cum să răspunzi la întrebări ca un profesionist

Răspunsul la întrebări sub presiune te poate face să spui lucruri pe care nu ai vrea/ nu ar trebui să le spui – emoțiile te pot forța să dai un răspuns nepotrivit. În acel moment de panică s-ar putea să interpretezi greșit întrebarea sau să dai informații greșite sau care nu sunt destinate publicului. 

Ține cont de următoarele sfaturi pentru a te ajuta să răspunzi eficient publicului tău:

1. Ascultă întreaga întrebare

Nu trebuie să răspunzi imediat la o întrebare. Fă o pauză de câteva secunde, ascultă activ toate părțile întrebării și gândește-te la cel mai bun mod de a răspunde.

 

🔎🔎🔎 Vezi și:

Beneficiile unei ascultări active

Adesea, întrebările pot schimba direcția unui discurs, mai ales dacă cel care pune întrebări este perspicace și cu adevărat interesat de subiectul pe care-l propui. Acest lucru te poate zdruncina dacă aveai pregătit un răspuns de dinainte. Nu uita că cei care pun întrebări vor încerca să-și impună punctul de vedere în timp ce pun întrebarea – prin urmare, este important să auzi conținutul întrebării și să încerci să descifrezi intenția celui care pune întrebări. Este ideal să te gândești la tipuri de întrebări vei primi și la ce răspunsuri ai putea să dai, dar nu bate în cuie niciun răspuns deoarece fiecare public este unic și trebuie să ai putere de reacție imediată pentru că nimic nu este regizat.

 

2. Asigură-te că știi despre ce este vorba

Dacă ești îngrijorat că nu ai înțeles o întrebare, cere o clarificare sau o reformulare a întrebării. Nu este nicio rușine să faci asta! Împrietenește-te cu publicul tău. Verifică dacă ai înțeles, parafrazând o porțiune sau toată întrebarea primită.

 

3. Implică întregul public

Este important să reții că, deși răspunzi la o întrebare venită din partea unui membru din public, ești totuși responsabil pentru interesul celorlalți membri ai audienței. Acest lucru este deosebit de important mai ales când vorbim de grupuri mari deoarece publicul se va plictisi dacă prezentarea se desfășoară într-o serie de discuții unu-la-unu.

Pentru a implica și restul publicului asigură-te că întreaga audiență a auzit și a înțeles întrebarea, repetând-o sau parafrazând-o audienței.

 

4. Răspunde concis

Când răspunzi la o întrebare, direcționează răspunsul atât către persoana care a întrebat, cât și către ceilalți membri ai audienței. Încearcă să-ți păstrezi răspunsurile cât mai concentrate posibil, lăsând spațiu și pentru alte întrebări. Pentru a evita să intri în prea multe detalii, verifică din nou cu persoana care a întrebat pentru a vedea dacă răspunsul a satisfăcut-o. Nu ai vrea să răspunzi în jumătate de oră la o întrebare și pe restul să le dai uitării și nici să dai răspunsuri seci de câteva cuvinte. Găsește un echilibru în funcție și de importanța subiectului întrebării adresate.

 

5. Permite întrebări ulterioare prin rețelele sociale

Niciodată nu o să poți mulțumi toate persoanele dintr-o sală cu un public de ordinul sutelor. Multe întrebări poate nu vor primi răspuns deoarece nu ai timp nelimitat la dispoziție. Îți poți încuraja publicul să pună întrebări și după ce evenimentul s-a încheiat, furnizând adresa de e-mail a ta sau a companiei. Acest lucru arată un nivel ridicat de respect față de publicul tău și implică faptul că subiectul merită discutat în continuare

 

5 opțiuni de răspuns la o întrebare

Există cinci opțiuni posibile, în funcție de cât de bine înțelegi și poți răspunde la întrebare. Este în regulă să spui că nu știi răspunsul la ceva. Acest lucru îți poate spori credibilitatea în loc să încerci să inventezi un răspuns pe care nu îl cunoști cu adevărat.

RĂSPUNS

Dacă ai un răspuns bun la întrebarea din partea publicului, mergi mai departe și răspunde clar și concis. Dacă știi precis răspunsul la o întrebare cu siguranță nu te vei fâstâci.

 REFLECTARE

Pune o întrebare unui membru din public, cum ar fi „Poți să reformulezi?” sau „Poți să explici mai bine ce vrei să spui prin asta…?”. De asemenea, poți „ataca” întrebarea dacă nu are legătură cu subiectul prezentat de tine, dacă este inexactă, prea personală sau bazată pe presupuneri false.

 DEVIERE

Trimite întrebarea înapoi audienței sau transmite-o unui alt membru, dacă este posibil. O altă tehnică este de a presupune că întrebarea a fost deja pusă,  declarând că nu dorești să revii la subiecte vechi sau deja discutate.

 AMÂNARE

Spune-i celui care a pus întrebarea că vei vorbi cu el după eveniment. Acest lucru îți oferă mai mult timp să te gândești la un răspuns mai bun și există mai puțină presiune care te-ar fi putut face să dai un răspuns greșit sau nepotrivit. Sau menționează că acel punct va fi discutat ulterior sau va apărea pe ecran în câteva minute.

 PE LÂNGĂ SUBIECT

Asta presupune să răspunzi la întrebare, dar să schimbi subiectul. De asemenea, poți da un răspuns parțial sau negativ, spunând că se va întâmpla altceva. Evită să răspunzi la întrebări care nu intră în domeniul de competență al discursului tău: „Mă tem că nu se încadrează cu adevărat în obiectivele mele pentru prezentarea de astăzi. Poate că putem relua discuția despre acest aspect mai târziu?”

 

Odată ce primești o întrebare, ai la dispoziție câteva momente să te gândești și să o reformulezi într-un mod care să aibă sens pentru tine. Acest lucru îți va oferi cele cinci opțiuni de mai sus cu privire la modul de reacție – poți răspunde, reflecta, devia, amâna sau modifica domeniul de aplicare a întrebării. După ce ai răspuns concis, poți continua pentru a verifica dacă persoana care a pus întrebarea este mulțumită și apoi poți continua cu prezentarea.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *