Ce este redundanța și cum să o eviți

Ce este redundanța și cum să o eviți

Te-ai întrebat vreodată cum să eviți redundanța în vorbire? Este o problemă majoră, însă de foarte multe ori ignorată. Unii oameni, din dorința de a pretinde că știu multe, tind să abuzeze de unele figuri de stil, de unele cuvinte, de unele informații pe care le cunosc la nivel minimal.

Redundanța este un aspect de notorietate printre politicieni, speakeri, oameni de publicitate și printre jurnaliști.

În radio există o regulă sfântă: să spui cât mai multe lucruri folosind cât mai puține cuvinte. Este o regulă pe care trebuie într-un fel sau altul să o respectăm cu toții, doar în acest fel ceea ce spunem poate căpăta valoare.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 18-23 august 2024, la Costinești

Cum să scapi de redundanţă?

Iată câteva tehnici prin care poți scăpa de redundanţă.

În primul rând, să îți explic pe scurt ce este redundanța. Noțiunea se referă la repetarea inutilă a informațiilor care nu aduc valoare adăugată. În diverse contexte, redundanța poate fi întâlnită în limbaj, în texte, în proceduri birocratice și chiar în domenii foarte tehnice cum este IT-ul.

Sticky și insula misterioasă, de Carmen Ivanov

Structura

Poate părea puțin contraintuitiv, dar ca să scapi de redundanţă trebuie să înveți mai multe cuvinte. Evident, nu ca să repeți noțiuni cu alte cuvinte, căci tot redundanţă se numește, ci pentru ați deschide orizonturile și a deveni conștient de faptul că poți repeta inutil anumite lucruri în discursul tău.

Cititul reprezintă unul dintre mecanismele de bază prin care poți să îți sporești vocabularul.

Apoi, trebuie să ai o structură foarte limpede în minte. De exemplu, dacă ești speaker și vrei să îți construiești un discurs, trebuie planifici bine de la început punctele cheie pe care vrei sa le atingi și pe cât posibil să nu te abați de la ele. Evident, pot apărea momente neprevăzute și poți aluneca în redundanţă. Scopul e să aluneci de cât mai puține ori.

Cap limpede

E bine să te înconjori de oameni competenți și să funcționați ca o echipă. Dacă ești politician, trebuie să ai un consilier care să te ajute să faci o scurtă recapitulare înainte de un discurs important.

Ideea de „cap limpede” vine din presa scrisă. Pe vremea când ziarele erau la modă, „capul limpede” citea paginile și să dădea verdictul „bun de tipar”. Omul respectiv nu știa nimic în legătură cu subiectele din ziar, ci le analiza fără implicare emoțională. Găsea greșelile și, uneori, redundanțele.

În presă acum există un editor care face acest lucru.

Lasă textul la „dospit”

Dacă situația îți permite și nu ești presat de timp, poți să lași textul pe care urmează să-l publici la „dospit”. Ce înseamnă acest lucru? După ce ai terminat documentarea și i-ai dat o formă finală, stai câteva zile departe de el. Uneori e suficientă și o noapte pentru acest lucru.

În mintea ta lucrurile vor deveni mai clare, iar în acest fel poți identifica mai ușor redundanțele.

Repetarea nejustificată a cuvintelor sau a ideilor poate face textul să pară obositor și neclar. Redundanța poate fi o problemă serioasă în multe domenii, dar cu un management atent și folosind tehnici și instrumente adecvate, aceasta poate fi redusă semnificativ.

Te poți înscrie la următorul curs de Comentator Sportiv care începe în septembrie AICI.

Detalii despre cursul de Comentator Sportiv organizat de Dicție.ro găsești AICI.

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 16 locuri sunt disponibile la cursul de prezentator/comentator de știri sportive organizat de dictie.ro: cursul începe pe 25 septembrie 2024 și se va încheia pe 11 decembrie 2024.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție, KISS FM), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv Pro TV, Prima Sport).

Când are loc cursul de comentator sportiv?

Perioada de desfășurare este între 25 septembrie – 11 decembrie 2024, iar testarea finală are loc în ultima săptămână de studii. Durata cursurilor este de 12 săptămâni, câte 3 ore pe săptămână între orele: 16:30 – 19:30. Există posibilitatea participării online la curs.

Ce înveți?

– prezentare la prompter știri sportive

– transmisiuni în direct (LIVE)

– STAND-UP

– comentariu sportiv

– dezbatere cu invitat

– dicție și comunicare

– redactare știri sportive

– tehnica interviului

– tehnica lecturii la microfon

– dezvoltarea cunoștințelor sportive

Ce primești?

Manualul de dicție Șase sași în șase saci

Minimum 6 filmări sau înregistrări audio cu știrile prezentate sau meciurile comentate.

Toți participanții vor primi diplomă de participare la Cursul: Prezentare știri sportive.

Cursurile de comentator sportiv se desfășoară la sediul dictie.ro din Piața Romană, pe strada Tache Ionescu 5.

Cât costă?

Cât costă: 650 EURO (Există posibilitatea de plată în două rate).

Foto: La blouse roumaine

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din IUNIE 2024.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *