5 pași importanți pentru începătorii care vor să își perfecționeze dicția

5 pași importanți pentru începătorii care vor să își perfecționeze dicția

Dicția este o abilitate esențială pentru oricine dorește să comunice eficient. E importantă indiferent că este vorba despre prezentări publice, interacțiuni profesionale sau de zi cu zi.

Pentru un începător, procesul poate părea intimidant, dar cu răbdare și câteva sfaturi clare din partea noastră, o să faci progrese notabile.

Iată cinci lucruri esențiale pe care trebuie să le știe orice începător care dorește să își perfecționeze dicția.

Curs de radio, din 04 februarie 2025, la București

Timp și răbdare

Corectarea obiceiurilor greșite necesită timp și răbdare. Trebuie spus de la început că e nevoie să aloci timp, uneori chiar mult timp, mai ales dacă problemele de pronunție sunt însemnate.

Mulți oameni au tendința de a „mânca” sunete, de a vorbi prea rapid sau de a folosi un ton nepotrivit raportat la interacțiunea socială pe care o au. Aceste obiceiuri nu se corectează peste noapte.

Este important să îți asculți vocea: fie prin înregistrări, fie cu feedback sincer de la prieteni sau profesori de dicție. Să identifici zonele unde vocea derapează reprezintă primul pas. Apoi, prin exerciții, aceste obiceiuri pot fi înlocuite cu tehnici corecte.

Apelează la un trainer

Un trainer specializat îți oferă sfaturi avizate și poate accelera procesul de învățare. Un specialist poate identifica cu ușurință greșelile subtile și va întocmi seturi de exerciții adaptate nevoilor tale. De asemenea, îți va monitoriza progresul.

De pildă, la cursurile pentru începători organizate de Școala Dicție.ro, trainerii Carmen Ivanov și Mihai Crăciun vor depista cele mai stringente probleme de dicție cu care vă confruntați.

Dacă totuși nu ești încă dispus să mergi la cursuri specializate, ți-am pregătit și numeroase resurse online, gratuit.

Curs de dicţie începător

Atenție la fiecare sunet

Unul dintre principalele obiective ale unui începător este să acorde atenție articulării fiecărui sunet în mod corect. Exercițiile de încălzire vocală sunt esențiale în fiecare dimineață.

Apoi, pe parcursul zilei trebuie să fii conștient de fiecare sunet pe care-l emiți.

Tehnica te ajută să sesizezi sunetele sau grupurile de sunete care îți provoacă dificultăți.

Respirația reprezintă fundația

Respirația este un aspect fundamental, dar care adesea este trecut cu vederea. Respirația profundă (care implică mușchiul diafragmatic) oferă baza pentru o voce clară și profundă. O respirație superficială îți va obosi vocea, iar sunetele nu vor avea rezonanța dorită.

Exercițiile simple, cum ar fi inspirarea adâncă pe nas și expirația lentă pe gură, ajută la dezvoltarea controlului respirației.

Pentru început poți face acest exercițiu, dar cu timpul trebuie să folosești tehnici mai complexe.

Pauzele, un argument invizibil

Mulți oameni vorbesc prea repede, nu știu când să pună punct, rostesc fraze mai lungi și, în general, devin foarte obositori. Dicția nu înseamnă doar să pronunți corect cuvintele, ci și să le livrezi într-un mod plăcut.

Pauzele strategice și accentuarea unor cuvinte cheie fac discursul tău mai dinamic și mai interesant pentru ascultători.

Începătorii pot exersa citirea cu voce tare a unor texte, încercând să sublinieze vocal cuvintele importante și să varieze intonația pentru a transmite emoții și idei.

De asemenea, când poți o discuție cu cineva încearcă să spui cât mai multe lucruri cu cât mai puține cuvinte și, foarte important, fă pauze astfel încât să îi dai și celuilalt ocazia să își spună punctul de vedere.

Pauzele în discurs întăresc cele spuse de tine, ca un argument invizibil.

Curs de Voice Over de audiobook, online, din 09 ianuarie 2025

Foto: Pixabay

Curs de dicție pentru copii

Am dat startul cursurilor de dicție pentru copii – în sală. Echipa dicție.ro este aici pentru a te ajuta la fiecare pas. Cursul folosește metode unice de exersare a dicției și se adresează copiilor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția. Grupele conțin maximum 12 copii. Înscrie-te ACUM!

În fiecare joi de la ora 17:00 până la ora 18:30.  Patru ședințe pe lună.

Taxa pentru un curs timp de o lună este de 500 de lei. 4 ședințe de câte o oră și jumatate în fiecare joi.

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din IANUARIE 2024.

Curs de comentator sportiv și prezentare de știri

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 12 locuri sunt disponibile la cursul de comentator sportiv organizat de dictie.ro începând cu 29 ianuarie 2025. Cursul durează 12 săptămâni și se va încheia pe 16 aprilie 2025.

Cost 650 de euro care pot fi plătiți în două rate egale: una la înscriere, a doua cel târziu 30 de zile mai târziu.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție la PRO TV), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv PRO TV și Prima TV).

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 254

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *