10 expresii latine care te vor face să suni ca un maestru orator

10 expresii latine care te vor face să suni ca un maestru orator

🔍🔍🔍Citește și:

25 de cuvinte care îți pot schimba discursul în bine

Mijloace externe de îmbogăţire a vocabularului

Unii spun că latina este o limbă moartă, dar încă mai trăiește – mai ales în frazele și conceptele pe care le folosim adesea în vorbirea modernă. Indiferent dacă ai un argument „ad hominem sau dacă adaugi „etc.” la sfârșitul unei liste, este posibil să-ți presari discursul cu fraze latinești fără să știi.

Acestea fiind spuse, putem face mai mult decât să exclamăm „veni, vidi, vici” în urma unei victorii la Scrabble sau în șoaptă „in vino veritas” înainte de a dezvălui un secret după câteva pahare. Având în vedere acest lucru, iată o compilație cu expresii latine pe care ai putea – și ar trebui – să le folosești zilnic.

 

 

CAVEAT EMPTOR

„Lasă-l pe cumpărător să se ferească” – expresia reprezintă principiul conform căruia cumpărătorul trebuie să suporte riscul pentru calitatea bunurilor cumpărate, cu excepția cazului în care sunt acoperite de garanția vânzătorului.

 

SINA QUA NON

„Sine qua non” sau „condicio sine qua non” se referă la o acțiune indispensabilă și esențială, o condiție sau un ingredient. Acesta era inițial un termen legal latin pentru „fără de care nu putea fi”, sau „pentru …” sau „fără de care nimic”.

 

PANEM ET CIRCENSES

„Pâine și jocuri de circ – în perioada de decadență a Romei imperiale, mulțimilor nemulțumite li se ofereau spectacole de circ în arene, la sfârșitul cărora li se împărțeau gratuit alimente. În atmosfera de corupție generală, însăși gloata reclama aceste spectacole. În sens general, „a da panem et circensesînseamnă a oferi oamenilor pomeni neînsemnate, de care nu au nevoie, pentru a le distrage atenția de la problemele reale.

 

AUREA MEDIOCRITAS

Traducerea aproximativă ar fi „Mediocritate aurită“. Aceste două cuvinte le întâlnim într-o odă a lui Horaţiu care prezintă avantajele unui trai modest, departe de viaţa zgomotoasă plină de păcate. Nu este vorba de mediocritate, ci de o stare de mijloc, pe care poetul, la vremea aceea, o socotea o cale spre fericire, motiv pentru care o şi numeşte poetic „aurea“ – aurită. De altfel, în limba latină, mediocritas înseamnă în primul rând moderaţie, măsură, cale de mijloc. Expresia, mai întotdeauna citată în latineşte, a căpătat însă cu timpul un sens peiorativ. Așadar „aurita cale de mijloc” pare să fie cheia succesului, un îndemn la cumpătare și la evitarea exceselor.

 

AUDACES FORTUNA IUVAT

„Norocul îi favorizează pe cei îndrăzneți”. Oamenii care cred că unele lucrurile nu pot fi realizate/făcute sunt deseori întrerupți de alții care pur și simplu le fac. Fortuna îi însoţeşte pretutindeni pe cei îndrăzneți şi-i ajută în isprăvile lor. Se ştie că „Fortuna”, la romani, era zeiţa norocului.

Cei care evită folosirea expresiei și socotesc că ar fi greşit să te bizui doar pe noroc, se pare că „săvârşesc” ei înşişi o greşeală, deoarece, în expresie, cuvântul noroc are înţeles de succes, de izbândă a celor îndrăzneţi. Aşadar, când se iveşte un prilej potrivit pentru audaces fortuna iuvat… îndrăznește!

 

SEMPER FIDELIS

„Semper fidelis” este o expresie latină care înseamnă „întotdeauna fidel” sau „întotdeauna loial”. Este deviza Corpului de Marină al Statelor Unite, de obicei scurtat la Semper Fi.

 

ACTA NON VERBA

„Fapte nu vorbe.” Expresia latina este folosită pentru a evidenția necesitatea acțiunii, nu a teoriei. În vederea considerării unei persoane ca fiind una de încredere, de onoare si pentru aprecierea calităților putem utiliza expresia. Un echivalent românesc ar fi: „Vorba lunga sărăcia omului”.

 

CAETERIS PARIBUS

„Caeteris paribus” este o expresie în limba latină care înseamnă „cu celelalte lucruri neschimbate”. În știință se numește astfel metoda prin care se mențin constante toate variabilele unei situații, cu excepția variabilei a cărei influență se dorește a fi studiată.

Expresia „caeteris paribus” este folosită cu preponderență în domeniul economic, pentru facilitarea aplicării metodelor abstracte. Când se studiază efectul variației uneia sau mai multor variabile independente, în analiza economică se impune adesea ca celelalte condiții sau împrejurări să rămână neschimbate, situație descrisă prin această expresie.

 

MEA CULPA

Formulă prin care îți recunoști greșeala și, implicit, îți ceri iertare. „Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa” („E vina mea, e vina mea, e vina mea cea mai mare”), apare într-o rugăciune de pocăință la catolici.

 

SAPERE AUDE

Motto popular – „Îndrăznește să știi”. Este în mod obișnuit asociat cu Epoca Iluminismului și poate fi un îndemn de care ai nevoie pentru a nu înceta niciodată să înveți, indiferent de vârsta ta.

 

🔍🔍🔍Citește și:

25 de cuvinte care îți pot schimba discursul în bine

Mijloace externe de îmbogăţire a vocabularului

MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *