Povestea literei T

Povestea literei T

La începutul timpului, când trolii trudeau să șterpelească luna de pe cer, trăia un tănâr de treizeci și trei de ani numit Tezeus care era tenace ca o tornadă. Tezeus tăcea când trecea cu taurii printre teii tărâmului timpului pierdut. Cei trei tauri timizi – Traki, Troki și Triki – se trezeau dimineața să miroasă tămâia timpurie și reprezentau tezaurul tânărului. Dar trolii au înnebunit când au văzut taurii. Au plănuit să fure taurii și să-i închidă într-un ținut necălcat de picior de om, de trol sau de tractoare trăncănitoare.

Într-o zi cu tunete și fulgere, trolii tracasați au răpit doi tauri și i-au purtat cu trenul peste treisprezece ținuturi, departe de Tenerife și de tânărul Tezeus care turba de tristețe. Acesta a plecat în căutarea lor cu un tanc de telur și cu o trotinetă termodinamică. A traversat timorat toate tărâmurile , a achitat taxe turcilor și a telegrafiat tăbăcarilor troglodiți. Tâlharii i-au dat târcoale, dar Tezeus nu s-a lăsat și a plecat mai departe.

Trolii îl așteptau. Pentru a-i restitui taurii, Tezeus trebuia să le trimită un tarpon transparent care îndeplinea trei dorințe. A plecat pe mare și a reușit să găsească tarponul transparent. Tranzacția s-a terminat și cei trei au plecat spre tărâmul timpului pierdut. Șeful tont al trolilor a luat tarponul și și-a dorit ca barca lui Tezeus să fie spulberată de vânturi. Zis și făcut, numai că ancora a ținut barca pe loc și planul nu i-a reușit. Neatentul trol nu a văzut că bătaia vântului i-a luat și tarponul care a zburat înapoi în apă.

Traki, Troki și Triki, în semn de mulțumire, au depozitat ancora în curtea din fața casei, dar poziționată invers. De atunci, cine voia să scrie numele vreunui taur foloseau semnul ancorei salvatoare.

Așa s-a născut litera T.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera T:

① Timpul timpuriu trecea timid trecătorile tărâmurilor tenebroase.

② Tot Tudor trudea la trufele trufașe ale tânărului troglodit.

③ Unui tâmplar i s-a întâmplat o întâmplare. Alt tâmplar, auzind de întâmplarea tâmplarului de la tâmplărie a venit și s-a lovit cu tâmpla de tâmplăria tâmplarului cu întâmplarea.

④ Toaca toacă tot și toate și o toacă cine poate.

⑤ Totuși, tineretul telegrafiază telegrame televizate de pe timpul lui Traian.

 

★ Citește și: Povestea literei S

★ Citește și: Povestea literei Ș


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *