Povestea literei S

Povestea literei S

Lângă suburbia simpaticului Sibiu, stătea așezat un sătuc singuratic. Înspre asfințit, unde sătenii săpau cu șapte sape late, o bătrânică sărmană și solitară își creștea cei doi nepoți isteți: Sara și Solomon. Deși se spunea că-s săraci, se iubeau foarte mult. Sara sărea pe saltele sâmbăta și Solomon se strica de râs când sora sa se schimonosea. În sezonul estival se duceau la seceriș, iar iarna cărau lemne cu sania și se distrau strângând salbe.

Spre sud, în partea cealaltă a satului, stătea o vrăjitoare supărăcioasă care se numea Sumona. Sumona voia să o fure, să o sustragă pe Sara din casa sa și să o aducă în stupul ei, s-o facă sluga sa. Sâmbătă, după un somn pe cinste, Solomon a suit în salcâm, iar Sara și-a scos stiloul să scrie o serenadă despre struții care suspină sub stele strălucitoare. Frații au spus că se întâlnesc la Stelică, stuparul satului, peste douăsprezece minute și șase secunde.

În spatele Sarei scrâșnea Sumona și scrijelea pe stejari semne subtile ale strămoșilor săi. Sara a fost pe loc hipnotizată și a suit în sania Sumonei. Șontâc-șontâc au sosit pe șoseaua serpentinelor. Spre norocul Sarei, aceasta a apucat să scrie pe scaunul stuparului un semn secret – două serpentine –  în locul unde a fost răpită.

Acasă la Sumona, Sara a fost închisă într-o sală de sticlă. Solomon a ajuns la Stelică. A stat, a tot stat, dar sora sa nu se vedea nicăieri. Acesta a văzut un semn pe scaunul lui Stelică și a recunoscut îndată scrisul:  și-a dat seama că șoseaua serpentinelor duce către casa Sumonei.

Soarele era pe la apus, se apropia solstițiul de vară, așa că Solomon era călăuzit doar de stele. Ajuns la casa vrăjitoarei, acesta a spart sala de sticlă cu o săgeată. Sara a izbucnit în plâns de bucurie. Sticla spartă a trezit-o pe Sumona care scotea strigăte deloc silențioase. Sara suspecta că se va sufoca. Sticla spartă a făcut și vraja să dispară. Așadar, Sara era liberă în sfârșit. S-au îmbrățișat și au lăsat-o pe Sumona supărată.

De atunci, oamenii au folosit semnul Sarei pentru a scrie cuvântul „serpentine”, respectiv litera S. Așa s-a născut litera S.

 

✏ Iată 5 exerciții de dicție cu litera S:

① Seara, Sara suia sus pe scară să privească stelele strălucitoare.

② Șase sași în șase saci.

③ Sătenii săpau șoselele satelor cu șapte sape-n spate.

④ Suspinând serios, stema steagului suit sus stătea simpatic stârnind șușoteli.

⑤ Cosașul Sașa când cosește cât șase sași sasul cosește.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *