Cum se numesc locuitorii orașelor italiene Bergamo, Milano, Napoli, Florența și Palermo?

Cum se numesc locuitorii orașelor italiene Bergamo, Milano, Napoli, Florența și Palermo?

Italia este una dintre țările apropiate profund de România, mai ales după ce milioane de români s-au mutat în ultimii 25 de ani în orașele din Lombardia, Lazio, Toscana sau Calabria.

Italia pe care o cunoaștem astăzi are o istorie lungă, perioada Imperiului Roman fiind un factor important și în formarea limbii române.

Cu toate acestea, există încă noțiuni de lingvistică care dau bătăi de cap. Te-ai întrebat vreodată cum se numesc locuitorii celor mai importante orașe din Republica Italiană?

Dacă în cazul Veneției e ușor de intuit că locuitorii se numesc venețieni, lucrurile se complică când vine vorba despre denumirea în limba română a oamenilor care trăiesc în Milano, Napoli, Florența sau Bergamo.

Oamenii care trăiesc în Milano se numesc „milanezi”, iar cei din Napoli poartă denumirea de „napolitani” (conform Dicționarului Explicativ al limbii române), însă este folosită și varianta „napoletani”.

Cei care locuiesc în orașul Florența se numesc „florentini”, iar dacă ne referim la oamenii din întreaga regiune, Toscana, aceștia poartă denumirea de „toscani”.

O situație deosebită se remarcă în ceea ce-i privește pe locuitorii din oraşul lombard Bergamo, care se numesc „bergamasci”. Acest plural se formează la fel ca pluralul „monegasci” – așa cum se numesc locuitorii din Monaco.

 

Curs de radio, din 07 februarie 2023, la București

Cum se numesc locuitorii din Palermo?

 

Orașele italiene sunt diverse, la fel și denumirile pe care le iau locuitorii acestora. Dacă în Roma întâlnim „romani”, în Palermo avem de a face cu „palermitani”, iar în Pisa cu „pisani”.

 

Citește și: Cum se numesc locuitorii din Monaco?

 

Citește și: Cum se numesc locuitorii din Madagascar?

 

Citește și: Cum se numesc locuitorii din Coasta de Fildeș?

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *