Cum e corect: mouse sau maus?

Cum e corect: mouse sau maus?

În ultimii ani, limba engleză și-a pus serios amprenta asupra limbii române. Multe cuvinte și expresii au fost preluate în limbajul de zi cu zi, îmbogățindu-ne astfel fondul lexical. La fel s-a întâmplat și în secolul al XIX-lea cu termenii proveniți din limba franceză.

Chiar recent, în DOOM3 au fost adăugate peste 3.600 de cuvinte și expresii din limba engleză. Acestea vin din numeroase domenii și sunt folosite de fiecare dintre noi în limbaj uzual. Vorbim despre termeni ca: „afterschool”, „audiobook”, „bitcoin”, „Black Friday”, „breaking news”, „check-in”, „cool”, „fake” și „fake news”, printre altele.

A fost totuși o vreme când preluările din limba engleză se făceau fonetic, adică oamenii scriau cuvântul cum se pronunța. Este și cazul termenului „mouse”, dispozitiv nelipsit din viețile noastre, mai ales în ultimii ani când totul s-a mutat pe internet.

Așadar, cum e corect mouse sau, mai simplu, maus?

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, ambele forme sunt corecte. Dicționarul definește termenul drept „mic dispozitiv acționat manual, conectat la un computer, a cărui deplasare pe o suprafață antrenează deplasarea cursorului pe ecran”.

După ce, inițial, cuvântul a fost preluat sub forma „maus/mauși” (potrivit ediției din 1998), ani mai târziu au fost adăugate și variantele „mouse/mouse-uri”, conform ediției DEX din 2009.

Citește și: Breaking news, all-inclusive, afterschool vor fi cuvinte românești în DOOM3

Foto: Unsplash

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *