Cinci calități pe care trebuie să le aibă un comentator sportiv

Cinci calități pe care trebuie să le aibă un comentator sportiv

Comentariul sportiv este una dintre cele mai complexe activități din domeniul media. Fie că meciurile sunt comentate la televizor, doar la radio sau chiar pe internet, în general, munca rămâne la fel de susținută. Această activitate nu se rezumă doar la cele 90 de minute pe care le are un meci de fotbal, ci începe cu mult înainte, prin documentare, antrenarea dicției și vizionarea ca spectator a zeci de meciuri.

 

Hai și la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

De aceea, în timp, un comentator sportiv dezvoltă numeroase calități. Iată cinci dintre acestea:

#1 Capacitatea de a lucra în echipă

O calitatea esențială pentru un comentator sportiv este lucrul în echipă.

Evident, sunt și situații în care un comentator trebuie să lucreze alături de un coleg.

Aici intervine capacitatea de a lucra în echipă. Cei doi trebuie să-și dezvolte acele abilități care să le permită să se completeze unul pe altul, să se sincronizeze la fix în timpul fazelor importante și, nu în ultimul rând, să transmită emoție astfel ca la finalul partidei, privitorul să se simtă ca pe stadion.

#2 Ușurința de a lucra în regim de live

Lucrul în regim de live este important atât în televiziune, cât și în radio. La comentariul sportiv este cu atât mai provocator cu cât evenimentul nu urmărește un script anume, iar evenimentele sunt imprevizibile.

Meciurile, indiferent că sunt de fotbal, handbal sau tenis, nu seamănă unele cu altele, de aceea, comentatorul trebuie să fie „pe fază” pentru a scoate în evidență toate acele situații care fac ca un meci să devină memorabil.

Fie că vorbim despre un gol în prelungiri, un cartonaș roșu în primele minute sau o accidentare gravă a unui jucător, comentatorul trebuie să aibă prezența de spirit să reacționeze corect, în ton cu ce se întâmplă pe teren, dar în același timp să transmită acea emoție pe care omul care stă în fața unui ecran nu o poate percepe direct.

#3 Cunoștințe vaste despre sport și nu numai

Este redundant, poate, să îți spun că un comentator sportiv are nevoie de cunoștințe largi despre sport, dar în același timp trebuie să cunoască foarte bine și geografie, de exemplu, mai ales când vine vorba despre meciurile internaționale. Uneori trebuie să cunoască istorie și nu mă refer la istoria sportului (deși e foarte important), ci și la aspecte ce țin de colonialism sau migrație.

#4 O voce antrenată

Modul de pronunție, intonația, viteza și claritatea vorbirii sunt extrem de importante pentru un comentator de sport.

Fără aceste elemente, omul din fața microfonului nu poate transmite acel fior dat de un meci important.

Imaginați-vă, doar pentru o secundă, o finală de Cupa Mondială ca cea dintre Argentia și Franța, dar cu un comentariu plat, fără intonație potrivită și un mod de pronunție defectuos.

#5 Atenție distributivă

Comentatorul sportiv este, în primul rând, un observator și, în al doilea rând, un mesager către ascultător sau telespectator. Trebuie să fie atent și pe teren, să urmărească cu o privire de ansamblu țoți jucătorii, dar și pe arbitru, iar uneori e bine să fie atent și în tribune.

De asemenea, trebuie să fie concentrat la schimbările care se fac și să aducă valoarea adăugată prin informații prețioase despre antrenor, jucători sau echipă.

Trebuie să anticipeze anumite momente din meci, iar acest lucru poate fi făcut cu ajutorul unei documentări temeinice. De exemplu, dacă o echipă joacă mai agresiv și are tentința de a primi mai multe cartonașe roșii sau galbene, comentatorul trebuie să știe acest lucru.

De ce să urmezi un curs de comentariu de sport

Înscrierea la un curs de comentariu sportiv poate fi o experiență extrem de valoroasă pentru oricine dorește să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să învețe noi tehnici de comunicare și să devină mai conștient de elementele de bază ale comentariului sportiv. Cursul de comentariu și prezentare sportivă durează trei luni și te pregătește pentru debutul tău în lumea sportului în televiziune.

AICI, detalii despre curs!

Aici sunt câteva motive pentru care ar trebui să considerați urmărirea unui curs de comentariu sportiv:

  • Îmbunătățirea abilităților de vorbire – Cursul va oferi feedback și sfaturi pentru a vă îmbunătăți modul de pronunție, intonația, viteza și claritatea vorbirii care sunt extrem de importante pentru un comentator de sport.
  • Dezvoltarea abilităților de comunicare – Veți învăța cum să vă exprimați ideile clar și eficient, să folosiți un vocabular adecvat și să vă păstrați concentrarea pe subiect în timp ce comentați un meci.
  • Înțelegerea elementelor esențiale ale comentariului sportiv – Cursul vă va învăța despre importanța prezentării corecte a informațiilor și a furnizării de analize relevante și obiective.

Foto: Pexels

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

13-14 mai 2023 Curs Voice Over

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Curs de dicție de grup, 08-29 mai, la București sau online

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *