Voice-over: 5 greșeli de evitat în studio

Voice-over: 5 greșeli de evitat în studio

Atât începătorii, cât și profesioniștii din domeniul VO fac greșeli în studioul de înregistrare. Dar pentru unii ingineri de sunet cu experiență nu este întotdeauna atât de evident ce este ușor de urmat și ce nu – este precum un profesor care este atât de familiarizat cu un subiect încât se așteaptă ca elevilor să li se pară floare la ureche.

Iată 5 cele mai frecvente greșeli pe care le poți face în studio. Poate unele pot fi trecute cu vederea și reglate digital, dar altele cu siguranță nu au scuză, mai ales pentru un profesionist. Așadar, vezi cele 5 greșeli și asigură-te că nu vei face niciuna dintre ele:

🎙 Nu înregistra la 16 biți cu 44.1 KHz dacă ai la dispoziție 24 biţi cu 48 KHz

Așadar, ne referim aici la rezoluție: numărul de biți folosiți pentru a reprezenta fiecare eșantion din semnalul audio. Dacă înainte aveam 8 biți, acum avem 24 de biți și vrem tot ce e mai bun pentru munca noastră. Dacă ai posibilitatea de a folosi echipamente sau funcții cât mai performante fă-o, chiar dacă poate te-ai obișnuit cu anumite lucruri puțin ai vechi. Orice inovație ne va ajuta vocea și ne va ușura munca.

 

🎙🎙 Nu înregistra cu cabluri ieftine, uzate, de proastă calitate

Cablurile contează. S-ar putea să nu conteze la fel de mult ca microfonul sau tipul de amplificator, dar cu siguranță au un cuvânt de spus în sunetul general. Nu utiliza un cablu de tipul „cel mai ieftin pe care îl pot obține de pe OLX”.

🎙🎙🎙 Folosește microfonul potrivit

Dacă este posibil, nu utiliza cel mai ieftin microfon pentru a înregistra vocea pentru că apoi te vei întreba de ce vocea sună atât de rău. Chiar dacă microfoanele ieftine ar putea funcționa pentru unele voci și stiluri, este posibil să ai nevoie de un condensator.

Vezi AICI cum să alegi microfonul potrivit precum și 7 sfaturi pentru o înregistrare completă.

 

🎙🎙🎙🎙 Poziționează-te corect

Dacă înregistrezi de acasă nu ar fi indicat să vorbești din pat. Iar dacă te afli într-un studio ar trebui să te poziționezi destul de aproape de microfon, cu gura la o distanță de un pumn față de microfon. Și, pe cât posibil, să ai o postură corespunzătoare, dreaptă. Nu te chinui să stai în poziții care după 5 minute te vor face să vrei să iei o pauză.

 

🎙🎙🎙🎙🎙 Nu înregistra în grabă

Unii artiști vocali lucrează bine sub presiune. Majoritatea nu. Nu te aștepta ca un voice-over de documentar să termine de înregistrat un roman într-o oră sau ca un cântăreț să cânte toate piesele unui album în 2 ore. Nu planifica eficiența, nu funcționează niciodată.

 

🎙 Relaxează-te, zâmbește și bucură-te

Știai că zâmbetul se aude? Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a obține o interpretare vocală excelentă este să te asiguri că ești confortabil în timpul sesiunii de înregistrare.

Cu toate acestea, este parte din munca ta să te asiguri că ești capabil să oferi cea mai bună performanță.

👄 Pe lângă o respirație corespunzătoare, dicția este la fel de vitală. Mai ales atunci când avem de vorbit și trebuie să comunicăm eficient. Și de mult ori mesajul trimis poate că nu este întocmai cu ceea ce am vrut noi să spunem. Claritatea și eficiența țin foarte mult de dicție. Iar asta necesită antrenament. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

Te poți înscrie acum la un curs de dicție personalizat – ONLINE

 

🎙🎙🎙 VINO LA CURS!

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekendul 24-25 iulie 2021.

Click AICI pentru a te înscrie la curs și pentru a afla mai multe detalii.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *