Top 7 sfaturi pentru o înregistrare completă

Top 7 sfaturi pentru o înregistrare completă

O înregistrare vocală poate fi perfectă sau întreruptă constant de factori precum zgomotul de fundal, consoanele explozive, respirație necorespunzătoare etc. Gândește-te la vocile pe care le ai în minte, la acele înregistrări care ți-au rămas întipărite în minte. Vocea cu siguranță era la locul ei și nu existau alte zgomote care să te facă să nu mai fii atent la mesajul principal.

Vestea bună este că obținerea unei înregistrări vocale decente acasă este în întregime posibilă, chiar și cu un echipament modest. Cu următoarele sfaturi și tehnici poți produce înregistrări, piese, povești chiar dacă studioul tău de acasă este compus din câteva elemente și un laptop. Plus că, a avea un mini studio acasă te face să te antrenezi constant, să exersezi și, de asemenea, să-ți detectezi greșelile.

 

🎙Folosește microfonul potrivit

Trebuie să investești în microfonul potrivit. Microfoanele reprezintă primul echipament important din lanțul de înregistrare. Alegerea microfonului vocal adecvat este esențială pentru a obține o imprimare vocală bună și clară pe suportul de înregistrare. În cele mai multe cazuri, vei dori să înregistrezi piese vocale, texte cu un microfon condensator cu diafragmă de bună calitate.

 

🎙 Scapă de factorii perturbatori

Zgomotele, ecoul, țiuitul sunt inimicii sesiunilor de înregistrare. Amenajarea unui spațiu de înregistrare implică identificarea acestor factori. Dacă studioul tău de acasă este situat într-un dormitor de rezervă sau un subsol, este posibil să nu ai prea multe obstacole în calea sunetului. Dar este esențial să elimini sau să reduci măcar aceste reflecții pe cât posibil.

Există bariere de izolare disponibile în comerț. De asemenea, ai văzut că majoritatea sălilor de înregistrări au acel burete pe perete, tocmai pentru a avea o calitate bună a sunetului. Dacă ai destul spațiu și ești de acord să faci câteva modificări camerei, ai putea încerca acest lucru.

 

🎙 Găsește volumul potrivit

Dacă nu ai experiența unui voice-over experimentat, care are ani de experiență în înregistrare, probabil că vei avea de-a face cu o cantitate mare de volum.  Trebuie să te asiguri că nivelurile rămân constante. Există multe moduri în care puteți capta un nivel constant de volum atunci când înregistrezi. Încearcă să achiziționezi un pop-up filter (filtru) montat la o distanță corespunzătoare de microfon, de exemplu. (acest lucru nu va ajuta doar la reducerea vocalelor explozive, ci și la calitatea sunetului).

Cu toate acestea, în timp ce înregistrezi, dacă ești mai aproape de microfon vocalele vor fi mai pronunțate și, prin urmare, vor fi mai proeminente sunetele „P” și „B”. Dacă nu dorești acel sunet vocal atât de accentuat,  este posibil să nu fie nevoie să  înregistrezi atât de aproape. Distanța recomandată este de un pumn. Dar, dacă trebuie să țipi, te vei îndepărta de microfon.

 

🎙 Scapă de zgomotul enervant al respirației

Pentru o înregistrare pefectă, respirația este vitală. Dar ascultătorii noștri nu trebuie să asculte fiecare „înghițitură” de aer pe care o luăm. În cele mai multe cazuri, vei dori să scapi de zgomotul de respirație. Ele pot fi excesiv de puternice și distrag, în general, calitatea performanței generale.

Acestea fiind spuse, nu vrei neapărat să scapi de fiecare respirație. O respirație scurtă care duce la o expresie entuziasmată poate adăuga un pic de dramă și realism și poate face înregistrarea să sune mai natural. Când decizi dacă să scapi sau nu de un sunet de respirație, folosește-ți judecata artistică. Dacă nu se evidențiază prea mult sau nu afectează performanța, ar putea fi mai bine să o lași acolo.

 

 

🎙 Nu apela deocamdată la efecte

Cu atât de multe efecte minunate disponibile în aceste zile, este tentant să plasezi unul sau două – sau mai multe – în sesiunea ta de înregistrare. Dar, în general, este o bună practică de a urmări vocalele nepotrivite și de a adăuga efecte mai târziu, după caz.

Reține că, efectele te pot face să nu sesizezi greșelile pe care le faci sau să persiști într-o anumită greșeală mult timp. Există câteva excepții de la această regulă, desigur. În unele cazuri, poate dorești să treceți vocalele printr-un compresor sau un limitator pentru a „îmblânzi” vârfurile excesive. Chiar și așa, s-ar putea să vrei să iei în considerare plasarea corectă a microfonului.

 

 

🎙 Exersează, exersează, exersează

„Practice makes perfect”, vorba englezului. Chiar și așa, practica ne ajută să devenim cei mai buni. Chiar și cu talent nativ și cu o voce care sună foarte bine, dacă nu exersezi, aceste atuuri vor dispărea cu timpul.

Toate plug-in-urile și tehnicile avansate de înregistrare din lume nu vor lua locul practicii.

Cele mai bune înregistrări provin de obicei din familiaritate față de studio, tehnică, instrumente și dintr-o relație apropiată cu textul, tema. Având în vedere acest lucru, asigură-te că faci și mai multe înregistrări.

 

🎙 Relaxează-te, zâmbește și bucură-te

Știai că zâmbetul se aude? Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a obține o interpretare vocală excelentă este să te asiguri că ești confortabil în timpul sesiunii de înregistrare.

Cu toate acestea, este parte din munca ta să te asiguri că ești capabil să oferi cea mai bună performanță.

 

👄 Pe lângă o respirație corespunzătoare, dicția este la fel de vitală. Mai ales atunci când avem de vorbit și trebuie să comunicăm eficient. Și de mult ori mesajul trimis poate că nu este întocmai cu ceea ce am vrut noi să spunem. Claritatea și eficiența țin foarte mult de dicție. Iar asta necesită antrenament. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

Te poți înscrie acum la un curs de dicție personalizat – ONLINE

 

🎙🎙🎙 VINO LA CURS!

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară în weekendurile 2-6-27 septembrie 2020 și 10-11 octombrie 2020, la sediul Dicție.ro, Strada Tache Ionescu nr. 05, București, durează 12 ore și costă 150 de euro.

Click AICI pentru a te înscrie la curs și pentru a afla mai multe detalii.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *