Un lucru inedit despre expresia „Câte bordeie, atâtea obiceie”

Un lucru inedit despre expresia „Câte bordeie, atâtea obiceie”
Cu siguranță ai folosit și tu cel puțin o dată expresia populară „câte bordeie, atâtea obiceie”. Proverbul românesc a apărut ca urmare a diversității tradițiilor pe care românii le au în preajma sărbătorilor importante, cum ar fi Crăciunul și Paștele.

 

Uneori tradițiile românești diferă de la regiune la regiune și chiar de la o localitate la alta.

Bineînțeles, expresia este la fel de valabilă și în sens mai larg, când vorbim despre rutina fiecărei familii sau a fiecărui individ.

Dacă ai folosit și tu expresia „câte bordeie, atâtea obiceie”, sigur ai remarcat și forma de plural mai puțin obișnuită a cuvântului OBICEI.

Lucrul inedit la acest proverb românesc este că folosește o formă de plural considerată de mulți greșită. O scurtă privire în DEX ne lămurește că forma corectă de plural a cuvântului OBICEI este „OBICEIURI”, nicidecum „OBICEIE”.

OBICÉI, obiceiuri, s. n. 1. Deprindere individuală câștigată prin repetarea frecventă și îndelungată a aceleiași acțiuni; fel particular de a se purta sau de a face ceva; obișnuință, învăț. ◊ Loc. adv. De obicei = de regulă, în mod obișnuit, în genere. ◊ Loc. vb. A avea obicei (sau obiceiul, de obicei) = a obișnui. 2. (Sociol.) Mod tradițional de comportare caracteristic unui popor, unui grup social; datină, tradiție, uzanță, uz, rânduială. 3. (Înv.) Lege nescrisă, drept sau obligație statornicite prin tradiție. 4. (Jur.) Cutumă. ◊ Obiceiul pământului = denumire specifică dată cutumei în Țările Române în Evul Mediu. [PI. și: obiceie] – Din bg. običaj.

Cu toate acestea, cea mai recentă versiune a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române a venit cu o mențiune importantă care vizează în mod special această situație.

obicei s. n., pl. obiceiuri / (în expr.) obiceie

Așadar, utilizarea formei „obiceiuri” este de preferat, însă nu este greșită nici forma „obiceie” în cazul expresiei „câte bordeie, atâtea obiceie”.

 

Citește și: „Cobori în jos, luceafăr blând” – Ce este licența poetică?

 

 

Foto: Pexels

 

Curs Voice Over: 04-05 februarie 2023 | Fii tu vocea reclamelor radio-TV

 

 

Tabăra de Televiziune pentru copii, 16-22 iunie 2023, la Bușteni
Curs de radio, din 07 februarie 2023, la București

 

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *