Test rapid de gramatică: câte greșeli găsești?

Test rapid de gramatică: câte greșeli găsești?

Următoarele texte conțin anumite greșeli. Transcrie textele și vezi câte greșeli poți identifica:

El nu avia nici o treabă. Zicea că iar place niște carti care să le citească. Dar când? Dimineața era la servici, seara trebe să gătească. Numai că viața i se schimbă întro fracțiune de secunde: abea dacă se mai desprindea de lectură. Și-a făcut timp pentru orice, nu mai stătea cu orele la țigare, dimineața devreme merjea laa gioghing și seara se bucura de cărți.
Dragumii verbu a fii, căi cu-n i, căi cu doi de i.
Mă pitiii când îi întâlnii pe membri aceia siniștrii și mediocrii, părândumise căs cu ochii după mine, stalear gândul la orice numai la mine nu și văzutuiar o dată naiba săi vadă, că mă tot sfiii să-i spun asta maică-mi. (text – Magda Jianu)

Așadar, rescrie textele de mai sus, corectându-le. Răspunsurile corecte le găsești la final. Recomandarea noastră este să nu tragi cu ochiul până nu le-ai corectat. Spor la treabă!

Această culegere de greșeli gramaticale este un manifest împotriva trunchierii limbii române și ne dorim să atragem atenția asupra modului defectuos în care este folosit acest instrument de comunicare chiar de la cel mai înalt nivel, însă nu doar acolo, ci și în școli, pe stradă sau chiar acasă.

Greșelile de limbă sunt din ce în ce mai numeroase, iar obiectivul acestei cărți este acela de a prezenta care sunt cele mai frecvente greșeli de exprimare în limba română.

 

🛒 Pentru a cumpăra cartea apasă AICI 

 

Răspunsuri corecte:

El nu avea nicio treabă. Zicea că i-ar plăcea niște cărți pe care să le citească. Dar când? Dimineața era la serviciu, seara trebuia să gătească. Numai că viața i se schimbă într-o fracțiune de secundă: abia dacă se mai desprindea de lectură. Și-a făcut timp pentru orice, nu mai stătea cu orele la țigară, dimineața devreme mergea la jogging și seara se bucura de cărți.
Dragu-mi-i verbul a fi, că-i cu-n i, că-i cu doi i.
Mă pitii când îi întâlnii pe membrii aceia siniștri și mediocri, părându-mi-se că-s cu ochii după mine, sta-le-ar gândul la orice numai la mine nu și văzutu-i-ar o dată naiba să-i vadă, că mă tot sfiii să-i spun asta maică-mii.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *