TEST Dicție.ro: medicul consultă pacientul sau pacientul consultă medicul?

TEST Dicție.ro: medicul consultă pacientul sau pacientul consultă medicul?

➡ Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

CUM E CORECT?

Deja cuvintele doctor, medic, pacient, spital se găsesc tot mai des în vocabularul nostru. Astăzi vorbim despre o capcană lingvistică, o formulare pe care mulți o folosesc fără să o mai gândească, o formulare luată de-a gata, care ar merita puțin atenția noastră.

Așadar, care dintre expresiile „Medicul consultă (pe) pacient” și „Pacientul consultă medicul” este eronată? Să fie greșite amândouă? Să fie corecte ambele? Rămâne de văzut.

Definiția verbului A CONSULTA

Majoritatea dicționarelor spun că înseamnă „a cere părerea, sfatul cuiva”. Dar, nu toate dicționarele ne spun aceeași poveste.

CONSULTARE (lat.): a cere sfat, a întreba;

CONSULTATIO (it.): (consultație) cerere de sfat;

A CONSULTA: (1) vb. tranzitiv – a cere sfat, a lua sfat de la cineva; (2) vb. reflexiv – a se (con) sfătui cu cineva;

CONSULTAȚIUNE/CONSULTAȚIE: faptul de a consulta, cercetarea unui bolnav de către medic; (DEX 1975) (vb. tranzitiv) a întreba, a cere o părere, a lua avizul unei persoane autorizate; (vb. reflexiv) a se sfătui cu cineva, a cerceta, a examina un text/izvor pentru a se informa sau a se documenta;

 

Cine consultă pe cine?

CONSULTER/CONSULTATION (fr.): avizul unei medic, al unui avocat asupra stării unui bolnav, a unei afaceri; acțiunea de a primi sau de a examina bolnavi – la consultation du médecin;

Așadar, având în vedere exemplul de mai sus, traducem prin „consultarea medicului” (de către un bolnav) sau „consultația medicului” (făcută de un medic unui bolnav)?

Ar putea fi mai clar exemplul următor: „la consultation du médecin consultant” adică „consultarea medicului consultant” de către bolnav sau a bolnavului de către medic.

 

DB sau BD?

Cum spunea și Tatiana Slama-Cazacu în „Confuzii, greșeli, prostii și răutăți în limba română, azi”, „Doctorul consultă bolnavul” (DB) sau „Bolnavul consultă medicul/doctorul” (BD) sunt două construcții care se pot interpreta ad libitum. Nici internetul nu ajută, bă chiar îi derutează și mai tare pe „navigatori”.

Platforma GOOGLE ne furnizează din ce în ce mai multe date eronate (prea mult DB și prea puțin BD).

 

CUM ESTE CORECT?

Deși dicționarele din 1930 și de dinainte spun că ar fi ambele forme corecte, merită să reflectăm mai mult la acest subiect și la relația Medic-Pacient. Pacientul cere opinia medicului, deci se supune unui examen medical (nu funcționează și invers, în cazul doctorului). 

Așadar, variantele corecte ar trebui să fie:

  • Doctorul/Medicul examinează pe bolnav.

  • Pacientul/Bolnavul îl consultă pe medic/doctor.

  • Doctorul dă consultații.

  • Pacientul se duce la o consultație. (Plătește consultația)

 

❗În limba română, oficial și corect, poate fi numit „doctor” numai o persoană care are „Doctoratul”. Așadar, e preferabil să se spună MEDIC❗

 

CONCLUZIE

Pacientul consultă – medicul examinează (nu vice-versa invers).

Pacientul care are o problemă, o afecțiune, întrebări care necesită răspunsuri imediate se va adresa, logic, unui specialist. Acestuia îi va spune ce-l doare, va cere un sfat pentru a ști ce are de făcut, deci pacientul va consulta specialistul, în cazul nostru – medicul.

Expresia Trebuie să te consulte un medic va deveni:

  • Trebuie să consulţi un medic

  •  Trebuie să te vadă un medic

MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

➡ Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

CUM E CORECT?

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *